Równoległobok
Werr: Witam. Pilnie potrzebuje pomocy z tym zadaniem.
Dany jest równoległobok ABCD w którym |AB|=2|AD|, a przekątne maja długość 2√2 i 4√2
Oznaczmy środki bokow BC i DC odpowiednio jako punkty Q i P. A) oblicz pole równoległoboku
ABCD b) oblicz pole czworokata ABPQ
14 sty 19:15
Eta:

|AC|=f=4
√2 i |BD|=e=2
√2 , a>0
W każdym równoległoboku :
f
2+e
2=2|AB|
2+2|AC|
2 ( możesz wykazać z tw. kosinusów
to 40a
2=40 ⇒ a=1 to |AB|=|DC|=4 i |AD|=|BC|=2
| | 42+22−(2√2)2 | | 3 | |
z tw. kosinusów w ΔABD : cosα= |
| = |
| |
| | 2*4*2 | | 4 | |
a) P(ABCD)= |AB|*|AD|*sinα=.... =
2√7 [j
2]
b) w trapezie ABPD ΔABM∼ ΔDPM z cechy (kkk) w skali k=2
P(DPM)=P
1 , P(ABM)= 4p
1 , P(ADM)=P(BPM)= 2P
1
| | √7 | |
to P(ABCD)= 8P1 ⇒ P1= |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | √7 | |
P(CPQ) =P2 ⇒ P2= |
| P(ABD) ⇒ P2= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 5√7 | |
P(ABPQ)= 6P1+P2 =.............. = |
| [ j2] |
| | 4 | |
14 sty 21:30
Werr: Dziękuję!
14 sty 21:57
Eta:
Widzę,że podczas przepisywania wkradł się chochlik
| | √7 | |
poprawiam P(ABCD)=12P1 ⇒ P1= |
| |
| | 6 | |
reszta .... ok
14 sty 23:11
5-latek: I jeszcze jeden chochlik jest
Powinno byc +2|AD|2 a nie +2|AC|2 .
15 sty 10:42