całka niewłaściwa
bark: całka oznaczona od 0 do 1 z ∫lnxdx
nieoznaczona to będzie lnx*x−x
i teraz podstawiam wartości i wychodzi coś z czym nie umiem sobie poradzić
lim
b→1− ln0*0 −0 −lnb*b +b
ln0*0 (?) −
∞*0


jak z tym sobie poradzić?
15 sty 15:03
Adamm: człowieku...
∫01ln(x)dx = limt→0+[xlnx−x]t1 = −1 − limt→0+ tlnt−t = −1
15 sty 15:10
bark: kurcze, rzeczywiście
ale nadal zostaje kwestia limt→0+ lnt * t − t − ln1*1 +1
co zrobić z lnt * t? bo −∞* 0
15 sty 15:32
bark: zrobiłem osobną granicę gdzie policzyłem lnt * t metodą H. i wyszło mi 0
więc zostaje mi limt→0+ 0 − 0 − 0 + 1 = 1
hmmm...
co robie źle?
15 sty 16:05