całka
Adamm: Ile wynosi całka oznaczona od 0 do 1 z diabelskich schodów Cantora?
czy da się obliczyć dokładną wartość? jeśli tak to jak?
15 sty 20:12
15 sty 20:34
Adamm: też mi się tak wydaje, ale jak to uzasadnić
15 sty 20:35
15 sty 20:36
Adamm: niestety ale nie rozumiem tego
nie znam całki Riemanna−Stieltjesa, chociaż o niej słyszałem
miałem na myśli całkowalność w sensie Riemanna
zakładam że całka Riemanna byłaby taka sama?
15 sty 20:42
Kacper:
To pewne uogólnienie całki Riemanna.
15 sty 20:46
Adamm: ok, dziękuje za pomoc
15 sty 20:54
b.: > zakładam że całka Riemanna byłaby taka sama?
Tak, bo funkcja jest ciągła.
Tak jak napisane w linku, wystarczy wiedzieć, że f(1−x) = 1−f(x) i f jest ciągła, żeby
wywnioskować, że całka Riemanna z f po [0,1] jest równa 1/2.
15 sty 22:01
Adamm: ok dziękuję

teraz już rozumiem
15 sty 22:03
Adamm: całka Riemanna musi istnieć skoro f(x) jest rosnąca, a skoro f(1−x)=1−f(x) to
∫
01f(x)dx=∫
01f(1−x)dx=∫
011−f(x)dx czyli
15 sty 22:06
b.: tak
15 sty 22:07