Ciąg
Taka mangusta: Cześć, mam za zadanie wyznaczyć trzy początkowe wyrazy ciągu an o wyrazie:
an = 12 + 22 + ... + n2
Mam rozumieć, że im większy wyraz obliczam, tym więcej tych ENÓW biorę?
W przypadku a1 12, w przypadku a2 22 itd?
Jeżeli tak, to na jakiej zasadzie? Co ją opisuje? To jedyny pomysł, jaki przyszedł mi do głowy.
14 sty 21:59
14 sty 22:03
Adamm:
a1=12
a2=12+22
a3=12+22+32
na takiej zasadzie że za każdym razem dodajesz n2 to poprzedniego wyrazu
14 sty 22:04
Adamm: 5−latek, ten wzór raczej nie będzie mu potrzebny
14 sty 22:04
5-latek: Ale dobrze jest go znac
14 sty 22:05
Adamm: cóż, tak
ale skoro już przy tym jesteśmy to równie dobrze można wspomnieć że
(1+2+3+4+...+n)2=13+23+33+43+...+n3
14 sty 22:07
Adamm: | | n(n+1)(2n+1) | |
zauważyłem że źle napisałeś ten wzór, powinno być an= |
| |
| | 6 | |
14 sty 22:11
5-latek: No tak .
Musze zmienic klawiature bo kupilem tania i litery sie poscieraly i pisze nieraz na czuja
14 sty 22:15
Mariusz:
a
n=a
n−1+n
2
a
n=a
n−1+(n+2)(n+1)−3(n+1)+1
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞a
n−1x
n+
∑
n=1∞(n+2)(n+1)x
n−∑
n=13(n+1)x
n+∑
n=1∞x
n
∑
n=0∞a
nx
n−0=x∑
n=1∞a
n−1x
n−1+
∑
n=0∞(n+2)(n+1)x
n−3∑
n=0(n+1)x
n+∑
n=0∞x
n−(2−3+1)
∑
n=0∞a
nx
n=x∑
n=0∞a
nx
n+
∑
n=0∞(n+2)(n+1)x
n−3∑
n=0(n+1)x
n+∑
n=0∞x
n−(2−3+1)
| | d2 | | 1 | | d | | 1 | | 1 | |
A(x)=xA(x)+ |
| ( |
| )−3 |
| ( |
| )+ |
| |
| | dx2 | | 1−x | | dx | | 1−x | | 1−x | |
| | 2 | | 3 | | 1 | |
A(x)(1−x)= |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)3 | | (1−x)2 | | (1−x) | |
| | 2 | | 3 | | 1 | |
A(x)= |
| − |
| + |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
| | 1 | 6 | | 3 | 2 | | 1 | |
A(x)= |
|
| − |
|
| + |
| |
| | 3 | (1−x)4 | | 2 | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
| | 1 | | 3 | |
an= |
| (n+3)(n+2)(n+1)− |
| (n+2)(n+1)+(n+1) |
| | 3 | | 2 | |
14 sty 23:20