Środkowa trójkąta
Natiss.x3:

W trókacie prostokątnym katy ostre maja miary 30 i 60,a dłuższa przyprostokątna ma długość 12.
Oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka kąta o mierze 60.
Wstawiłam obrazek z moim tokiem myślenia, prawdopodobnie źle.
Ten zielony odcinek wyszedł mi 6{3},a ten różowy 12{3}
I policzyłam z pitagorasa:
(6{3})
2 + 12
2 = x
2
x
2 = 252
x= {252}
Pomocy...
14 sty 16:37
Natiss.x3: To w tych nawiasach {} to miały być pierwiastki...
czyli 6√3, 12√3, x = √252
14 sty 16:40
Ajtek:
Dłuższa przyprostokątna leż naprzeciw kąta 60o.
14 sty 17:05