Równania liczb zespolonych
wi: Witam,
proszę o pomoc w zadaniach z równań liczb zespolonych
a) (1+i)z+2(z−i)=2+6i
b) (z−2)2=((z−)+3)2
(z−) − liczba sprzężona
14 sty 19:17
wi: Oczywiście proszę krok po kroku o wytłumaczenie
14 sty 19:17
aWe: i2 = −1
14 sty 19:18
wi: Dobra ale jak dalej to przebrnąć zwłaszcza pierwsze ? zamieniłem z na postać a+ib i wyszło :
a+ib+ia−b+2a+2ib−2i=2+6i następnie dodaję lub odejmuję wyrazy podobne i otrzymuję
3a+3ib+ia−b−2i=2+6i i tu nie wiem co mam robić dalej (czy robię gdzieś błąd ? proszę o jakieś
wskazówki jak to rozwiązać)
14 sty 19:30
Mila:
1)
(1+i)z+2(z−i)=2+6i
(1+i)*z+2z−2i=2+6i
(1+i)*z+2z=2+8i
z*(1+i+2)=2+8i
z*(3+i)=2+8i /*(3−i)
z*(9−i2)=(3−i)*(2+8i)
10*z=14+22i
z=1,4+2,2i
14 sty 21:52
Mila:
2)
(z−2)2=(z'+3)2
z=x+iy, x,y∊R
(x+iy−2)2=(x−iy+3)2
(x+iy)2−4*(x+iy)+4=(x−iy)2+6*(x−iy)+9
x2+2xy*i−y2−4x−4y*i+4=x2−2xyi−y2+6x−6y*i+9
2xy*i−4x−4y*i−5=−2xyi+6x−6y*i
(−10x−5)+i*(2xy+2y)=0
Dokończ
14 sty 22:16
piotr: x=−1/2; y = 0
14 sty 22:21
Mila:
Powinno być:
(−10x−5)+i*(4xy+2y)=0
14 sty 22:43
Dziadek Mróz:
traktuj i jako x, na końcu wszystkie x2 zamieniasz na −1
15 sty 03:25
Dziadek Mróz:
x = i
x2 = −1
x3 = x2*x = −x
x4 = x2*x2 = −1*(−1) = 1
...
15 sty 03:26
wi: Dziękuję bardzo! teraz już wreszcie rozumiem o co chodzi
15 sty 12:24