Help .!
Kamila: Cześć ,widzę w Was wielką moc więc wierzę że pomożecie

ja już nie mam sił do tego zadania:
Dla jakich wartości parametru a rozwiązania x1,x2,x3 równania :
x
3−9x
2+(a−5)x − 15 =0
spełniają warunki x2=x1+r,x3=x1+2r?
14 sty 15:09
Vex: Niech moc będzie z Tobą, i z nami.
May the force be with you.
~Yoda (2965, galaktyka oriona, stacja transponderów liniowych)
14 sty 15:12
===:
np wymnóż i skorzystaj z równości wielomianów
14 sty 16:15
piotr: Wzory Viète’a dla wielomianu stopnia trzeciego:
14 sty 16:43
piotr: 3x1+3r=9;
(x1)(x1+r)+(x1+2r)(x1)+(x1+r)(x1+2r)=a−5;
(x1)(x1+r)(x1+2r)=15
⇒
a=28, r=−2, x1=5
lub
a=28, r=2, x1=1
14 sty 16:50