pochodne
Mili: jak policzyc pochodna z :
(4x+3)e(4x+4) ?
15 sty 12:12
Janek191:
f(x) =( 4 x + 3) e4 x + 4 ?
15 sty 12:24
Janek191:
Wzór na pochodną iloczynu funkcji oraz na pochodną funkcji złożonej
15 sty 12:25
Mili: a czy pochodna z e(4x+4) bedzie wynosila po prostu e(4x+4), tak?
15 sty 12:27
Jerzy:
'(x) = 4*e4x+4 + (4x + 3)*e4x+4*4
15 sty 12:35
Mili: A czy mogłby Pan pokazac mi schematycznie jak to obliczyc dalej bo gubie sie w wyliczaniu tego
15 sty 12:40
Jerzy:
(f*g)' = f'*g + f*g'
f = 4x + 3
f' = 4
g = e4x+4
g' = e4x+4*4 ( bo to funkcja złożona )
(ef(x))' = ef(x)*f'(x)
15 sty 12:43