Nierówność wielomianowa
Rats: Oblicz nierówność wielomianową
x
3−9x >0
x(x
2−9)>0
x(x−3)(x+3)>0
x∊ (−3,0) u (3, +
∞)
Czemu w odp. jest x∊(−
∞,−3)u(−3,0)u(0,3)u(3,+
∞)
15 sty 20:12
Rats: Tzn. bo to jest wyznaczenie dziedziny ale ja nie rozumiem czemu tak...
15 sty 20:15
Maryla27: x(x2 − 9) > 0
x(x2 − 32) > 0 wzór skr. mnożenia a2 − b2 = (a − b)(a + b)
x(x−3)(x+3) >0
obliczasz miejsca zerowe
x(x−3)(x+3) = 0
x = 0 lub x = 3 lub x=−3 miejsca zerowe
Zaznaczasz na osi i rysujesz falę.
15 sty 20:25
Jack: jesli jest nierownosc
x3−9x>0
to twoja odp. jest poprawna
15 sty 20:34
JeanJacob: Mi to wygląda jakby oryginalnie x3−9x było w mianowniku a wtedy żeby policzyć dziedzine dajemy
założenie że nie równa się zeru.
15 sty 20:35
JeanJacob: Bo w odp masz wszystkie argumenty poza tymi miejscami zerowymi więc zobacz czy na pewno dobre
założenie zostało postawione.
15 sty 20:36