15 sty 17:37
Adamm: porównaj pochodną z lewej oraz z prawej
15 sty 17:40
zef: Mógłbyś mi to dokończyć ?
pochodne to:
3x
2+16x+21
15 sty 17:46
Adamm:

f'
−(−2)=1
więc mamy maksimum w punkcie x=−2, co ilustruje rysunek
15 sty 17:55
zef: Ok rozumiem, policzyłeś pochodne obustronne w punkcie x=−2 ale skąd wiesz że to jest maksimum ?
Da się to bez wykresu zrobić ?
15 sty 17:58
Adamm: bo są różnych znaków
pochodne są oczywiście ciągłe, więc tym się nie przejmujemy
pomyśl, funkcja rośnie (co mówi nam pochodna lewostronna) i potem nagle maleje, musi tam być
maksimum
15 sty 17:59
qwe: a po co sprawdzasz ciągłość funkcji?
15 sty 18:01
zef: Dziękuję, rozumiem !
15 sty 18:01
Adamm: qwe, aby funkcja była różniczkowalna potrzeb aby była ciągła
15 sty 18:01