Rozwiązać układ
Paulina: Rozwiązać układ równań stosując twierdzenie Cramera i Kroneckera−Capellego
x−2y+z+u=0
−2x+4y−z+4u=2
Od czego zacząć kiedy macierz jest prostokątna?
15 sty 20:41
b.: Nie jestem pewien, czy o to chodzi, ale np. minor 2x2 powstały ze skreślenia pierwszych dwóch
kolumn,
1 1
−1 4
ma wyznacznik różny od zera. Stąd macierz układu ma rząd 2, macierz rozszerzona też i z tw. K−C
mamy niesk. wiele rozwiązań z 4−2=2 parametrami, i za parametry możemy wziąć x,y.
Przenosimy więc x−2y oraz −2x+4y na prawą stronę i stosujemy tw. Cramera.
Z tym, że tu obyło by się bez tw. K−C.
15 sty 22:15