Rozkład ułamka
Kabuuz: Mam do rozłożenia ułamek w zbiorze liczb zespolonych o tym mianowniku: z4+4, jak rozłożyć ten
mianownik bo ze wzorów na pierwiastki wychodzą mi jakieś √2 +i√2 a w odpowiedziach jest
np. 1+i
15 sty 22:02
b.: widać źle stosujesz wzory na pierwiastki, bo √2+i√2 nie jest pierwiastkiem (a np. 1+i
jest).
15 sty 22:09
Kabuuz: Okej. Nie uwzględniłem kąta początkowego bo myślałem że wynosi 0o
15 sty 22:15
jc: =(z+1+i)(z+1−i)(z−1+i)(z−1−i)
15 sty 22:17
b.: ale kłopot nie jest z argumentem (kątem), tylko z modułem
15 sty 22:17
Mila:
z4+4=z4−4i2=(z2−2i)*(z2+2i)
z2−2i=0 ⇔z2=2i
z2=(1+i)2
z=1+i lub z=−1−i
dalej z (z2+2i) podobnie
15 sty 22:57