matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice trygonometria
Rats:
Oblicz granice (tryg.)
tgx−sinx
lim
x
3
x−>0 Proszę o pomoc...
15 sty 16:54
Adamm:
sinx
1
−1
cosx
sinx
1−cosx
lim
x→0
*
= lim
x→0
*
=
x
x
2
x
cosx*x
2
sinx
2sin
2
(x/2)
= lim
x→0
*
=
x
cosx*x
2
sinx
sin
2
(x/2)
1
= lim
x→0
*
=
x
2cosx*(x/2)
2
2
15 sty 16:58