Schemat Bernuliego
Plotek: Witam, mam problem z takim zadaniem:
Klasa liczy 20 osob nauczyciel codzienie odpytuje 2 losowo wybrane osoby przez 20dni naszym
zadaniem jest policzyc szanse ucznia ktory przychodzi nakazde zajecia nieprzygotowany ze
niedostanie wiecej niz jedna ocene niedostateczna.
Myślałem nad takim rozwiązaniem:
symbol newtona (20 0) * (0,9)18 * (0,1)20 = 1−0,120, ale nie jestem co do tego
przekonany, prosiłbym o wytłumaczenie.
15 sty 13:12
Plotek: Naprawde nikt nie podpowie

?
15 sty 13:55
g:
| | | |
* (2/20)0 * (18/20)20 + | * (2/20)1 * (18/20)19 = 0,3917... |
| | |
15 sty 15:29
Plotek: Omg, ale ja głupi byłem, ciągle źle podstawiałem pod ten wzór, dlatego ciąglę się myliłem
Co prawda jeszcze przy samych obliczeniach się gdzieś mylę bo nie wychodzi mi ostateczny wynik
tak jak Tobie, ale zczailem o co tu chodzi. Jeszcze raz wielkie dzieki.
15 sty 15:52
Plotek: Eh ciągle mam problem, mógłyś (lub ktokolwiek inny

wyjaśnić samo rachowanie, bo nie umie mi
wyjść to 0,3917...
O ile wszystko dobrze poskracałem, wychodzi mi
(
1820)
20 + (
1820)
20
Hm noi w sumie utknąłem
15 sty 17:49
g: (18/20)20 + 2*(18/20)19
15 sty 17:56
Blon: Hm, no tak, ale 2* (18/20)19 to tak jak ja napisalem, (18/20)20, prawda? A dalej jak? Bo
recznie mi kalkulator siada, a chyba da sie to jakos skrócić jeszcze, prawda?
15 sty 18:21
g: (18/20)20 = (18/20)*(18/20)19 ≠ 2*(18/20)19
15 sty 18:27
Blon: Eh, faktycznie, sprawdziłem sobie to na małym ułamku, masz racje, to nie jest to samo, co nie
zmienia faktu, że to ostatnie równanie liczysz 'z palca' na kalkulatorze, czyli wszystko do
tak dużej potegi, czy coś skracasz? Bo mi dalej nie wychodzi taki wynik jak u Ciebie.

PS. Zmieniłem nick przypadkiem, takie małe sprostowanie.
15 sty 18:34