Orientacja
Benny: Jak mam powierzchnie stożka x2+y2=z2, 0≤z≤R to jaka jest orientacja wektora normalnego tej
powierzchni?
15 sty 19:04
Adamm: zakładam że chodzi o sam stożek, bez podstawy
jeśli dla wektora normalnego z<0 to pozytywna, a jeśli z>0 to negatywna
15 sty 19:08
Saizou :
Za wektor normalny możesz przyjąć gradient
F(x,y,z)=x2+y2−z2=0
grad(F)=(2x, 2y, −2z)
15 sty 19:17
Adamm:

wystarczy spojrzeć na stożek
jeśli orientacja jest dodatnia to od razu widać że składowa z wektora normalnego musi być
ujemna
15 sty 19:17
Benny: No to czegoś nie rozumiem. Skoro mam w treści zadania, że powierzchnia stożka jest zorientowana
dodatnio to powierzchnia jest zorientowana zgodnie z wektorem.
15 sty 19:21
Benny: ∫∫x
2dydz+y
2dzdx+z
2dxdy, po powierzchni stożka to korzystając z G−O
| | 1 | |
2∫∫∫(x+y+z)dzdxdy=2∫∫(x√x2+y2+y√x2+y2+x2+y2)dxdy= |
| πR4, a mam pokazać, że tak |
| | 2 | |
15 sty 19:25
Saizou : A może cała treść zadania ?
15 sty 19:29
Benny: Korzystając ze wzoru Gaussa−Ostrogradzkiego wskazać, że gdy δ jest zewnętrzną częścią
powierzchni {(x,y,z,):x
2+y
2=z
2, 0≤z≤R}, to
| | −1 | |
∫∫δx2dydz+y2dzdx+z2dxdy= |
| πR4 |
| | 2 | |
15 sty 19:35
Saizou :
no to teraz współrzędne biegunowe i oblicz tę całkę
15 sty 19:58
Benny: No to wychodzi mi wynik taki sam, ale z innym znakiem.
15 sty 20:00
Benny: Hmm?
15 sty 20:42
Benny: :(
15 sty 21:27
jc: Zmień kolejność parametrów, jakobian zmieni znak i będziesz miał minus
15 sty 21:52
Benny: Czemu zamienić kolejność parametrów?
15 sty 21:55
jc: Ja bym się nie przejmował, tylko postawił znak minus.
Zwykła całka objętościowa jest dodatnia (całkujesz funkcję dodatnią).
15 sty 22:12
Benny: Wydaje mi się że w treści jest błąd. Z taką treścią na pewno dostaniemy wartość dodatnią, bo
powierzchnia jest zorientowana dodatnio. Co o tym myślisz?
15 sty 22:15
jc: Benny, bardziej zainteresowałeś mnie liczbami Gaussa.
15 sty 23:03
Benny: W jaki sposób?
15 sty 23:07
jc: A to nie Ty pytałeś o algorytm Euklidesa i liczby postaci a+bi, gdzie a i b są całkowite?
15 sty 23:11
Benny: Oczywiście, że ja choć nadal nikt się nie wypowiedział w temacie, ale mam inne rzeczy jeszcze
do roboty, więc to ewentualnie może poczekać
15 sty 23:14