granica funkcji
Beti: Ciągłość funkcji:
1
f(x)=−−−−−−− w punkcie x=a
2a−x
Rozwiąże ktoś to lewostronnie i prawostronnie, abym mogła prześledzić to krok po kroku?
14 sty 16:24
Benny: f(x)=2x−a
Wiemy, że taka funkcja jest ciągła.
14 sty 16:27
Beti: no i co dalej haha ?
14 sty 16:28
Jerzy:
A jej granica w punkcie: x = 1a , to 1.
14 sty 16:28
Jerzy:
w punkcie: x = a
14 sty 16:29
Beti: a w odpowiedziach jest lewostronnie +∞, a prawostronna 0
14 sty 16:31
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Brednie ....f(a) = |
| = |
| = 1 |
| | 20 | | 1 | |
14 sty 16:33
Beti: no moim zdaniem tez tak jest, może w odpowiedziach jest błąd

Z góry dzięki
14 sty 16:36
Jerzy:
Funkcja jest ciągła w R i f(a) = 1
14 sty 16:39