Składanie funkcji signum
Krzysiek: Chciałbym się zapytać o jedną rzecz z składania funkcji.
Jeżeli mógłby ktoś rozwiązać ten przykład to rozwiąże to moje wątpliwości co do "dla x jakiegoś
tam",
ponieważ nie wiem, czy rozpatrywać x z funkcji wew. w zew., czy już tylko zew..
(sgn o sgn)(x) − jaki jest wynik ?
Ja napisałem to samo czemu się równa sgn(x), czy to poprawny wynik ?
15 sty 15:20
Adamm: sgn(sgnx))
dla x>0
sgn(sgnx)=sgn(1)=1
dla x<0
sgn(sgnx)=sgn(−1)=−1
dla x=0
sgn(sgnx)=sgn(0)=0
zatem (sgn o sgn)(x)=sgn(x)
15 sty 15:22
Krzysiek: Dziękuję ślicznie, to rozwiało moje wątpliwości
15 sty 15:35