jednokładność i kilka zadan zamknietych z zestawow
maxiz: 1. Obrazem wektora AB w jednokładności o środku w punkcie O i skali k = −2 jest wektor A'B'.
Wskaż zdanie prawdziwe:
A. Wektory AB i A'B' są przeciwne,
B. Wektor AB = 2*wektor A'B'
C. Wektor AA' = 2*wektor OA
D. Wektor BB' = 3*wektor OB
2.Liczba cosπ12 jest równa ...
3.Funkcja homograficzna określona wzorem f(x)= x−ax+2 gdzie x ∊ R\2, a ≠ −2, jest malejąca
w każdym
z przedziałów (−∞, −2) oraz (2, +∞). Zatem parametr a może mieć wartość: 4 lub 2 lub −1 lub −3.
I moje ostatnie pytanie odnośnie zadań z prawdopodobieństwa, na maturze za 4 punkty. Jeżeli
doświadczenie
polega na sześciokrotnym rzucie kostką do gry. Jak zabrać się za takie zadanie? Tabelką nie da
rady, zbyt dużo możliwości.
Jednak inaczej trudno mi po prostu obrać sposób działania.
Bardzo dziękuje z góry, proszę o pomoc.
15 sty 13:57
maxiz: Nie oczekuje calych odpowiedzi itp, tylko jakies wskazowki, bo nie moge wpasc na sposoby
15 sty 13:59