calki
maciek z klanu : Jak obliczyc calke
∫cos(4x2+8)dx ?
14 sty 20:03
Mariusz:
Skorzystaj ze wzoru na cosinus sumy i do całek Fresnela
14 sty 20:32
maciek z klanu : jak podstawie pod t = 4x2+8
dt = 8xdx
ale nie moge uzyskac samego dx.
Moglibyście wyjaśnić bardziej?
14 sty 20:41
Mariusz:
cos(4x
2+8)=cos(4x
2)cos(8)−sin(4x
2)sin(8)
∫cos(4x
2+8)dx=cos(8)∫cos(4x
2)dx−sin(8)∫sin(4x
2)dx
2x=t
2dx=dt
| | 1 | | 1 | |
∫cos(4x2+8)dx= |
| cos(8)∫cos(t2)dt− |
| sin(8)∫sin(t2)dt |
| | 2 | | 2 | |
Te całki które otrzymaliśmy to całki Fresnela
Możesz je rozwinąć w szereg
14 sty 21:20
jc: Mariusz, stawiam, że maciek źle przepisał lub autor zadania się pomylił.
14 sty 21:24
jc: A przy okazji, trafiłem ostatnio na zadanie, które uczy, jak policzyć całkę Fresnela
wykorzystując całki podwójne. Sam na egzaminie miałem zastosować analizę zespoloną,
jak mi się wydaje, nie poradziłem sobie z zadaniem.
14 sty 21:26
imie lub nick: skąd 2x?
14 sty 21:39
imie lub nick: i czy muszę podstawić 2x pod t na końcu?
14 sty 21:42
Mariusz:
4x2=(2x)2 a całki Fresnela to ∫cos(x2)dx , ∫sin(x2)dx
stąd podstawienie t=2x
14 sty 21:48
Mariusz:
jc jest możliwość policzenia tej całki inaczej niż przez rozwinięcie w szereg ?
14 sty 21:52
Benny: Chętnie zobaczę.
14 sty 22:05
jc: Widziałem tylko, jak liczyć całkę od zera do nieskończoności.
Podobał mi się rachunek wykorzystujący całkę podwójną liczoną w różnych kolejnościach.
14 sty 22:47