matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystając ze wzoru de Moivre'a oblicz potęgę:
mm:
Korzystając ze wzoru de Moivre'a oblicz potęgę: [(1−i)/(
√
3
+i)]
8
Po przekształceniu: ( (
√
3
−1)/4 − i*((
√
3
+1)/4) )
8
Więc moduł=1 Co teraz skoro cosφ=(
√
3
−1)/4 sinφ=−(
√
3
+1)/4 ?
15 sty 18:59