proszę o pomoc
matma_is_my_life: Okręgi o promieniach r i R są styczne zewnętrznie. Prosta p jest styczna do mniejszego okręgu w
punkcie A, a do większego w punkcie B. Oblicz długość odcinka AB.
15 sty 16:03
Eta:
|AB|= 4rR
15 sty 16:07
Adamm:

|AB|=
√(R+r)2−(R−r)2=
√(R+r−R+r)(R+r+R−r)=2
√rR
15 sty 16:09
Adamm: coś źle obliczyłem?
15 sty 16:09
Eta:
Sorry

|AB|
2=4rR ⇒ |AB|=2
√rR
15 sty 16:13
Janek191:

Niech
r = 2 R = 3
I A B I
2 = 5
2 −1
2 = 24
I AB I = 2
√6
I AB I = 4*2*3 = 24
15 sty 16:16
matma_is_my_life: Dziękuję wam bardzo. Serdecznie pozdrawiam
15 sty 16:22