12 sty 21:39
relaa:
Należy też wyznaczyć siły w prętach kratowych, czy tylko reakcje?
Na dole długość to 5a?
13 sty 00:36
Żaneta : 6a. Tak, siły tez
13 sty 09:53
relaa:
Oznaczam zwrot dodatni dla R
A oraz R
B (do góry), natomiast zwrot ujemny dla H
A (w lewo).
∑ M
A = 0
| | 1 | | 1 | |
−12RB + 8 • 20 + 4 • 20 − 4 • 5 + |
| • 4 • 10 + |
| • 4 • 10 = 0 |
| | √2 | | √2 | |
| | 55 + 10√2 | |
RB = |
| kN ≈ 23.047 kN |
| | 3 | |
∑ X = 0
H
A = 5(
√2 − 1) kN ≈ 2.071 kN
∑ M
B = 0 albo ∑ Y = 0, policzę ∑ M
B i sprawdzę wynik ∑ Y = 0.
∑ M
B = 0
| | 1 | | 1 | |
12RA − 8 • 20 − 4 • 20 + |
| • 4 • 10 − |
| • 8 • 10 − 4 • 5 = 0 |
| | √2 | | √2 | |
| | 65 + 5√2 | |
RA = |
| kN ≈ 24.024 kN |
| | 3 | |
∑ Y = 0
| | 1 | |
24.024 − 20 − 20 − |
| • 10 + 23.047 = 0 |
| | √2 | |
Zgadza się, więc reakcje są w porządku policzone.
Pręty kratowe to już sobie Pani policzy.
13 sty 12:42
Żaneta : Dziękuje
13 sty 14:08
Żaneta : A skad wzięło sie tutaj to 8?i
13 sty 20:12
relaa:
Mogłaby Pani wskazać o jakie 8 chodzi?
13 sty 20:44
Żaneta : Juz wiem skad to jest. Teraz nie mogę dojść co to jest 1/pierwiastek z 2
13 sty 20:53
relaa:
Należy siłę skupioną P
1 rozłożyć na siłę poziomą i pionową, stąd
| | 1 | |
cos(45o) = sin(45o) = |
| |
| | √2 | |
13 sty 20:55
relaa:
Widzę, że dałem tej sile P1 wartość 10 kN zamiast 5 kN to już Pani sobie poprawi.
13 sty 20:56
Żaneta : A nie pierwiastek z 2/2
13 sty 20:57
relaa:
Natomiast P2 dałem 5 kN, a nie 10 kN.
13 sty 20:57
relaa:
| | 1 | | √2 | |
Proszę Panią, a co różnica |
| = |
| ? |
| | √2 | | 2 | |
13 sty 20:58
Żaneta : Fakt, gapa ze mnie.
13 sty 20:59
relaa:
Jak napisałem, sile P1 dałem wartość 10 kN, natomiast P2 = 5 kN, więc wyniki będą trochę
inne RA ≈ 24.512, HA ≈ 6.464 kN (zwrot w prawo) oraz RB ≈ 19.024 kN.
Jak Pani policzy to powinna takie wyniki otrzymać.
13 sty 21:04
relaa:
Przepraszam za zamieszanie, spojrzałem teraz na tego sreena i jednak jest wszystko w
porządku, P1 = 10 kN i P2 = 5 kN.
13 sty 21:07
Żaneta : Ok. P2 kręci sie na ramieniu 8 czy faktycznie 4?
13 sty 21:27
relaa:
Nie zrozumiałem za bardzo. Siła P2 działa poziomo, więc w uproszczeniu powiedzmy, że
może dowolnie się przesunąć w poziomie, czyli w głowie przesuwamy ją nad podporę A oraz
B, więc jej ramieniem działania będzie tylko i wyłącznie wysokość 4 m.
Mam nadzieję, że nikt nie zlinczuje mnie za takie uproszczenia, ale chciałem to jak najbardziej
obrazowo Pani przedstawić.
13 sty 21:41
Żaneta : Czy trzeba liczyć węzły od lewej do prawej po kolei czy to nie ma znaczenia?
15 sty 11:01
relaa:
Rozumiem, że liczone są siły w prętach kratowych za pomocą metody równoważenia węzłów?
Nie ma to znaczenia. Najlepiej zaczynać od jednej ze stron, czy to prawej strony kratownicy,
czy lewej, to już bez różnicy, wtedy będą wyliczone po kolei siły w prętach i będzie można
obliczać kolejne przesuwając się z prawej do lewej albo odwrotnie.
Proponowałbym zacząć od wyznaczenia prętów zerowych w kratownicy.
15 sty 13:58
relaa:

Węzeł
1.
Pręt 1 − 12 jest ściskany, natomiast pręt 1 − 2 rozciągany.
∑ Y
w1 = 0
| | 1 | |
RA − |
| • S1 − 12 = 0 ⇒ S1 − 12 ≈ 24.024 • √2 ≈ 33.975 kN |
| | √2 | |
∑ X
w1 = 0
| | 1 | |
− |
| • S1 − 12 + S1 − 2 − HA = 0 |
| | √2 | |
| | 1 | |
− |
| • 33.975 + S1 − 2 − 2.071 = 0 ⇒ S1 − 2 ≈ 26.095 kN |
| | √2 | |
I tak dalej. Powodzenia.
15 sty 14:24