równanie trygonometryczne
eff: równanie trygonometryczne
−2sin4x−2cos4x=0
14 sty 18:15
Adamm: −sin(4x)=cos(4x)
sin(−4x)=cos(4x)
sin(−4x)=sin(4x+π/2)
−4x=4x+π/2+2kπ lub −4x=π/2−4x+2kπ
14 sty 18:19
eff: a co sie stalo z tymi dwójkami na poczatku?
14 sty 18:20
Mila:
−2sin(4x)=2cos4x /:(−2cos4x) , [zastanów się dlaczego można podzielić przez cos4x]
tg(4x)=−1
14 sty 18:21
eff: dziekuje, a dlaczego mozna podzielic przez cos4x bo nie wiem
14 sty 18:24
Mila:
Jeżeli cos4x=0 to sin4x≠0 wtedy równanie nie jest spełnione⇔
| | π | |
4x= |
| nie jest rozwiązaniem. |
| | 2 | |
14 sty 19:13