wyrażenie przy x^2 jest w ułamku
karolina: Funkcja 𝑓 jest określona wzorem
𝑚2 + 𝑚 − 6
f(x) = ( −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− )𝑥2 − (𝑚 − 2)𝑥 + 𝑚 − 5
𝑚 − 5
dla każdej liczby rzeczywistej 𝑥. Wyznacz całkowite wartości parametru 𝑚, dla których
funkcja 𝑓 przyjmuje wartość największą i ma dwa różne miejsca zerowe o jednakowych znakach
13 sty 23:01
karolina: Podajcie chociaż wynik rozwiązania i jakieś podpowiedzi abym mogła się upewnić czy wgl.je
rozumiem i dobrze próbuję rozwiązywać ^^
13 sty 23:07
5-latek: Najwieksza warttosc przyjmuje w wierzcholku paraboli
Skoro najwieksza to wspolczynnik a<0 musi byc
Skoro dwa rozne miejsca zerowe i o jednakowych znakach to
Δ>0 i x1*x2>0
13 sty 23:20
karolina: czy mógłbyś podać mi chociaż wynik końcowy?,ja spróbuję na podstawie twoich podpowiedzi sama
zrobić i sprawdzę czy mi dobrze wyszło i czy to ogarniam
13 sty 23:23
5-latek: Karolinko nie chce mi sie tego liczyc
Wlasnie wrocilem z pracy i jestem zmeczony
Moze Pani
Mila 
pomoze .
13 sty 23:33
Mila:
Jutro. Już późno. Dobranoc
13 sty 23:42
karolina: Oczywiście,dziekuję − będę wdzieczna za podanie jutro wyniku końcowego
13 sty 23:43
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
fakt pozno .
13 sty 23:44
piotr: −(14/3) < m < −3
13 sty 23:59
karolina: a o co chodzi z tym że przyjmuje największa wartość? ktoś mi sprawdzi? obliczyłam delte wyszło
m∊( − 14/3 ; 2) i x1*x2>0 dla m ∊ ( −
∞, 5/2) i (6,+
∞) co dalej?
15 sty 05:24
5-latek:

Jesli nie masz okreslonego przedzialu to funkcja kwadratowa osiaga swoja najwieksza wartosc w
wierzcholku gdy wspolczynnik a<0
Natomiast gdy wspolczynnik a>0 to funkcja osiaga swoja najmniejsza wartosc w wierzcholku
czarny na rusunku to wykres funkcji y= −2x
2+3x−3 a<0
zielony y=3x
2+2x+2 a>0
15 sty 11:47