Wyznacz kąt nachylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy.
Nick: Witam, piszę bo nie moge sobie poradzic z pewnym zadaniem, otóż
Stosunek długości krawedzi podstawy prostopadloscianu wynosi 3:5. Krawędź boczna jest 6 razy
dluzsza od krawedzi podstawy.
Wyznacz tangens kąta nachylenia przekątnej prostopadloscianu do płaszczyzny podstawy.
Nie rozumiem, od której krawędzi podstawy jest dluzsza krawędź boczna, a w zadaniu nie jest
sprecyzowane
Z góry dziękuję za pomoc
14 sty 14:35
Janek191:
Zrób 2 wersje

a = 3 x b = 5 x
c = 6*3 x = 18 x
lub
c = 6*5 x = 30 x
14 sty 14:37
Nick: Dzięki. Ok, a pozniej przy obliczaniu przekatnej prostopadloscianu, przy wprowadzaniu wspolnej
miary 5x,3x, mogę te iksy pominąć, tak?
14 sty 15:23
Mila:
Nie pomijasz .
Uproszczą się .
14 sty 18:12
Nick: Ok, dziękuję
14 sty 18:26
Nick: Witam ponownie... krawędź boczna ma byc dłuższa od dluzszej krawędzi podstawy, czyli 30x, ale z
moich obliczen wynika, ze tangens wyniesie 6, a to raczej nie jest dobry wynik. Mógłby sie
ktos temu przyjrzeć? Z góry dziękuję.
https://zapodaj.net/b0df1a872903f.jpg.html
14 sty 20:35
Nick: Nikt nic?
15 sty 12:10
Janek191:
Źle zrobione zadanie:")
15 sty 12:34
Janek191:

Mamy
d
2 = ( 3 x)
2 + ( 5 x)
2 = 9 x
2 + 25 x
2 = 34 x
2
d =
√34 x
więc
| | 30 x | | 30 x | | 30 | | 30 √34 | | 15 | |
tg α = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| √34 |
| | d | | √34 x | | √34 | | 34 | | 17 | |
15 sty 12:43
Nick: Dziękuję bardzo
15 sty 12:49