zadanie optymalizacyjne
:*: Proszę o pomoc. Długość przeciwprostokątnej w trójkącie prostokątnym jest równa 20 cm. jakie
powinny być długości przyprostokątnych tego trójkąta aby kwadrat długości wysokości
poprowadzonej z wierzchołka kata prostego miał największą wartość?
15 sty 15:56
Janek191:
15 sty 16:07
:*: i co dalej z tym zrobić?
15 sty 16:13
Janek191:
c =2 r = 20
Z rysunku widać, że h = r = 10
Wtedy
a = b = 10√2
15 sty 16:20
:*: takie średnie to rozwiązanie bo jak można powiedzieć że cos wynika z rysunku. na maturze nie
przejdzie
15 sty 18:50
Eta:

x+y=20 ⇒ y=20−x , x∊(0,20)
h
2=x*y⇒ h
2(x)=x(20−x) = −x
2+20x −−− parabola ramionami do doału
to h
2(x) osiąga największą wartość dla odciętej wierzchołka paraboli
| | −20 | |
xmax= |
| = 10 wtedy y= 20−10=10 |
| | −2 | |
to h
2=100 ⇒
h=10
czyli trójkąt ABC jest prostokątny równoramienny o ramionach
a=b= 2√10 cm
15 sty 19:11
:*: dlaczego w drugiej linijce jest że h2=X*Y. A poza tym wszystko rozumiem dzięki piekne
15 sty 19:19
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ADC i DBC z cechy (kkk)
Warto pamiętać tę zależność ( jest też ujęta w karcie wzorów ... patrz trójkąt prostokątny
15 sty 19:26
:*: dziękuję bardzo
15 sty 19:27
Eta:
Na zdrowie ....
15 sty 19:28