Udowodnij wykorzystując indukcję matematyczną
takijeden: Wykorzystując zasadę indukcji matematycznej udowodnij, że dla dowolnej liczby
naturalnej n:
(1+x)n <= 1+n2n−1x, gdzie x jest dowolnie ustaloną liczbą rzeczywistą tak, że 0 <= x <= 1.
14 sty 19:00
Adamm: dla n=0 mamy 1≤1
zakładamy że (1+x)n≤1+n2n−1x
mamy (1+x)n+1=(1+x)n(1+x)≤(1+x)(1+n2n−1x)=1+n2n−1x+x+n2n−1x2=
=x+n2n−1x2−2nx−n2n−1x+1+(n+1)2nx≤1+(n+1)2nx
zostało udowodnione indukcyjnie
14 sty 19:12
takijeden: Nie rozumiem końcówki =x+n2n−1x2−2nx−n2n−1x+1+(n+1)2nx ≤1+(n+1)2nx
14 sty 19:28
Adamm: to strony nierówności lewej doszedłem porównując 1+n2n−1x+x+n2n−1x2 do 1+(n+1)2nx
nierówność zachodzi ponieważ x+n2n−1x2≤2nx+n2n−1x (2n≥1 oraz x2≤x)
14 sty 19:37
Adamm: do a nie to
14 sty 19:39
jc: Jest lepiej: (1+x)n ≤ 1 + 2n x − x, 0≤x≤1.
14 sty 19:44