Wyznaczyć wszystkie pary liczb rzeczywistych (x, y), które są rozwiązaniami równ
mm: Wyznaczyć wszystkie pary liczb rzeczywistych (x, y), które są rozwiązaniami
równań:
(x+iy)2=i(x+iy)
(x−iy)(x+3i)−iy2=x2+2i
15 sty 14:09
Jerzy:
Powymnażaj i porównuj części rzeczywiste i urojone.
15 sty 14:11
mm: No właśnie mi nie wychodzi.
Po wymnożeniu:
x2 − y2 +2xyi = ix − y
−ixy + 3xi + 3y − iy2 = 2i
15 sty 14:14
mm: Z pierwszego równania wynika że 2xy=x czyli y=0
i x2−y2=−y czyli x też równy 0. Co jest sprzeczne z drugim równaniem.
15 sty 14:15
mm: ok już widze pomyłkę, nieważne
15 sty 14:16
Jerzy:
x2 − y2 = −y
2xy = x
i rozwiązuj ten układ równań.
15 sty 14:17