trudne pytanie
pytanko: W jaki sposób wyznaczyć z tego c1 i s1 czyli cos(a) i sin(a)
px = c1 * k1 − s1 * k2;
py = s1*k1 − c1 * k2;
?
14 sty 19:44
pytanko: k1 k2 px py to po prostu zmienne
14 sty 19:54
jc:
| | k1*px + k2*py | |
cos a = |
| |
| | k12 − k22 | |
| | k2*px + k1*py | |
sin a = |
| |
| | k12 − k22 | |
14 sty 20:12
pytanko: No tak jc, możesz podpowiedzieć jak do tego dojść?
14 sty 20:41
jc: Mnożysz pierwsze równanie przez k1, drugie przez k2 i dodajesz, a potem odwrotnie.
14 sty 21:08
pytanko: Dziękuję
jc
14 sty 21:38