geometria analityczna trójkąt w układzie współrzędnych
Sawyer: Mam problem z zadaniem z geometrii analitycznej. W trójkącie wierzchołek A ma współrzędne [1;1]
a wierzchołek C[6;4]. Kąt ACB = 60stopni. Oblicz współrzędne wierzchołka B.
Z góry dziękuje.
14 sty 20:10
Janek191:

Takich punktów będzie wiele.
Za mało danych
14 sty 20:30
Sawyer: A no tak! Zapomniałem dopisać że długość AC = CB. Bardzo przepraszam.
14 sty 20:44
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/forum/341664.html
Podobnie jak tutaj
Mila rozwiazywala
Zauwaz ze bedzie to trojkat rownoboczny bo
aC=BC czyli ramiona beda rownej dlugosci
Kąt ACB= 60
o wobec tego suma kątow przy podsatwie AB bedzie wynosila 120
o
Ale w zwaizku z tym ze ramiona sa rowne to katy przy podsatwie beda rowne i wynosic po 60
i
czyli trojkat rownoboczny
14 sty 21:02
Sawyer: A później już tylko wzór na odległości punktów, już rozumiem. Dziękuje bardzo
14 sty 21:20