wyznacz współrzędne wierzchołka trojkąta
Jolanta: Wyznacz współrzędne wierzchołka C trójkąta równobocznego ABC mając dane A(−5,2) B(3−2)
Proszę o wskazowki ,bo już długo nad tym myślę
10 sty 11:33
ICSP: C(x,y)
i masz równanie :
|CA| = |CB|
10 sty 11:36
Jolanta: Tak policzyłam=√80 ale dalej ?
10 sty 11:38
Jolanta: oj √80=|AB|
10 sty 11:39
ICSP: oj zapomniałem :
|CA| = |CB| = |AB|
10 sty 11:39
ICSP: teraz licz :
|CA| oraz |CB|
10 sty 11:39
Jolanta: Ok miało byc nie oj

Policzyłam
10 sty 11:54
Jolanta: Mogę prosić o dalsze wskazówki.Jezeli je przyrownuje mam dwie niewiadome.układ równan z
odległościa punktu C od prostej na ,której lezy bok AB ?
10 sty 12:03
Jerzy:
Istnieją dwa punkty C.
10 sty 12:06
Jolanta: 20√3=|5xc+5|
5xc+5=20√3 lub 5xc+5=−20√3
10 sty 12:08
Jolanta: Bardzo dziekuję za pomoc
10 sty 12:11
5-latek:

To jest szkic do zadania
10 sty 12:14
5-latek: √80= 2√20
We wzorze na dlugosc odcinka w idnieje pierwiastek
10 sty 12:18
Jolanta: Bardzo ładnie rysujesz

juz widze,że gdzieś błąd zrobiłam.Za długo liczę.
10 sty 12:22
Mila:

II sposób
A(−5,2) B(3,−2)
|AB|=
√82+42=
√80
Punkty przecięcia okręgów :
(1) (x+5)
2+(y−2)
2=80
(x−3)
2+(y+2)
2=80
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2+10x+25+y
2−4y+4=80
x
2−6x+9+y
2+4y+4=80 odejmuję stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16x+16−8y=0⇔y=2x+2 podstawiam do (1)
x
2+10x+25+4x
2=80
5x
2+10x−55=0 /:5
x
2+2x−11=0
licz dalej sama
10 sty 15:27
Jolanta: Super ,jeszcze inny sposób

.Dziekuje za pomoc. Taki głupi bład zrobiłam.Do odległości punktuC
od prostej,na której leży bok AB ,podstawiłam wysokość trójkąta.Tylko,że licząc ja opuściłam 2
w mianowniku
10 sty 21:33
Mila:
10 sty 21:55