Obliczyc całki
Marek: Dzień dobry , mam kłopot z obliczeniem tych całek , za wszelka pomoc będę wdzięczny.
∫x√6+x−x2 dx= ∫x2√4x−x2 dx= ∫(2x−5) √2+3x−x2 dx=
14 sty 12:49
Marek: da radę ktoś?
14 sty 13:07
KKrzysiek: 1) t = 6+x−x2
dt = 1−2xdx
−dt = xdx
14 sty 13:24
Jerzy:
−dt = 2xdx − 1
14 sty 13:27
Marek : coś jest chyba nie tak w odpowiedziach ...bo mam już w pierwszym członie
1/24(8x2−2x−51)√6+x−x2...itd.
14 sty 13:40
Marek : można to jakoś inaczej rozwiązać , mam na myśli inny sposób?
14 sty 13:54
Mariusz:
Ja proponowałbym przez części
Po sprowadzeniu trójmianu pod pierwiastkiem do postaci iloczynowej
można z trzeciego podstawienia Eulera skorzystać
To powinno dać całkę z funkcji wymiernej
14 sty 14:10
Marek : strasznie dużo roboty będzie przy tym ...aj no nic dzięki Mariusz za odpowiedz
14 sty 14:14
Mariusz:
Jak sprowadzisz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem do postaci kanonicznej
to będzie ci wygodniej przez części liczyć
Trzecie podstawienie Eulera da ci jedynie całkę z funkcji wymiernej
14 sty 14:19
Mariusz:
Licząc przez części całkujesz wielomian a różniczkujesz pierwiastek oraz
| | ax2+bx+c | |
korzystasz z tego że √ax2+bx+c= |
| |
| | √ax2+bx+c | |
14 sty 14:24
Marek : zrobię chyba to przez części a pózniej metoda współczynników nieoznaczonych
14 sty 14:24
Mariusz:
Jakie całki możesz liczyć metodą współczynników nieoznaczonych
1.
| | Wn(x) | |
∫ |
| dx −gdy a>0 to i tak będziesz potrzebował podstawienia Eulera |
| | √ax2+bx+c | |
| | Wn(x) | | dx | |
∫ |
| dx=Wn−1(x)√ax2+bx+c+λ∫ |
| |
| | √ax2+bx+c | | √ax2+bx+c | |
2.
Niech mianownik posiada pierwiastki wielokrotne (mogą być też zespolone)
oraz stopień licznika jest mniejszy od stopnia mianownika
| | L(x) | | L1(x) | | L2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=NWD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
st L
1(x)< st M
1(x)
st L
2(x)< st M
2(x)
3.
∫W(x)e
xdx=W
1(x)e
x+C
4.
∫W(x)sin(x)dx=W
1(x)cos(x)+W
2(x)sin(x)+C
∫W(x)cos(x)dx=W
1(x)cos(x)+W
2(x)sin(x)+C
5.
∫sin
n(x)dx=A
mcos(x)sin
n−1(x)+A
m−1cos(x)sin
n−3(x)+...+B
0x+C
∫cos
n(x)dx=A
msin(x)cos
n−1(x)+A
m−1sin(x)cos
n−3(x)+...+B
0x+C
Pewnie znalazłoby się jeszcze ale wszystkie one pochodzą od całkowania przez części
14 sty 16:15