Pomozcie prosze
kapis: Poprosze o odpowiedz czy dobrze mysle
1. Wyznacz dziedzine funkcji f(x)=3−logx+1(3−2x)
| | ⎧ | x+1>0 | |
| Wystarczy rozwiazac uklad | ⎨ | x+1=/=0 | ?
|
| | ⎩ | 3−2x>0 | |
Mi wyszedl przedzial (1; 3/2)
Zaznacz w ukladzie wspolrzednych zbior punktow, ktorych wspolrzedne (x, y) spelniaja nierownosc
log2(xy) <1
Jak to ruszyc?
14 sty 23:20
Jerzy:
Jedyny warunek to : x > 0
14 sty 23:23
kapis: Dlaczego?
A jak z drugim zadaniem
14 sty 23:28
Adamm:

2. xy>0
log
2(xy)<1
log
2(xy)<log
22
xy<2
dla x>0
dla x<0
14 sty 23:28
kapis: Dziekuje Adam, a co w koncu z tymi warunkami
14 sty 23:35