Oblicz, ile jest liczb trzycyfrowych, w zapisie których nie występuje zero..
Arajilev: Oblicz, ile jest liczb trzycyfrowych, w zapisie których nie występuje zero i na dokładnie
jednym miejscu stoi cyfra parzysta. Zakoduj cyfry: setek, dziesiątek i jedności otrzymanego
wyniku.
Wynik:300
Robię tak
Ω= {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
Parzystych:4
Nieparzystych:5
_
| |
=10 <− wybieram losowo 2 liczby z 5 nieparzystych |
| |
| |
= 4 <− wybieram jedną parzysta z 4 |
| |
3! = 6 <− możliwości ułożeń wybranych cyfr
10*4*6=240
Robię coś źle czy w odp jest błąd?
Pozdrawiam
Arajilev: Czyli,
2 losowe liczby różne => 10 => mogą być na xy i yx => 10*2=20
lub
2 losowe takie same => 5=> jak bd na odwrót to liczba bd taka sama => 5
2 losowe = > 25
Losowa parzysta => 4 => może być na 3 miejscach => 4*3=12
Liczb: 25*12=300
Czyli zapis matematyczny to bd taki:
?
Dobrze to myślę?