Wykaż że miejsca zerowe są w przedziale [-5,5]
KakaowyJohny: a) x3 − x + 2
b) 2x − 2−x
c) 3x−1 + 41−x +2x −5
14 sty 20:49
Adamm: a) f(x)=x3−x+2
f(−5)=−118, f(5)=122
zatem na mocy tw. Bolzano−Cauchy'ego istnieje taki c∊(−5;5) że f(c)=0
b) f(x)=2x−2−x
f(−1)=−3/2, f(1)=3/2
zatem na mocy tw. Bolzano−Cauchy'ego istnieje taki c∊(−1;1) że f(c)=0
c) 3x−1+41−x+2x−5
f(1)=−1, f(0)=2
zatem na mocy tw. Bolzano−Cauchy'ego istnieje taki c∊(0;1) że f(c)=0
14 sty 21:00
Adamm: | | 1 | |
c) źle policzyłem f(0), weź zamiast tego f(−1)=57 |
| |
| | 9 | |
14 sty 21:03
Mariusz:
W a) oraz b) możesz je stosunkowo łatwo wyznaczyć
a)
x=u+v
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−(u+v)+2=0
| | 1 | |
u3+v3+2+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3+2=0
u
3+v
3=−2
u
3+v
3=−2
| | √78 | | √78 | |
(t+1− |
| )(t+1+ |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 9−√78 | | 9+√78 | |
(t+ |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 27−3√78 | | 27+3√78 | |
(t+ |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
x=− |
| (3√27−3√78+3√27+3√78) |
| | 3 | |
Pozostałe pierwiastki są zespolone można je znaleźć dzieląc wielomian przez dwumian
albo korzystając z pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
Gdy znajdziemy u
1 oraz v
1 spełniające układ równań
u
3+v
3=−2
to pozostałe pierwiastki możemy znaleźć korzystając z pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
e
2iπ/3, e
4iπ/3
b) 2
x=t
t
2−1=0
(t+1)(t−1)=0
2
x=1
x=0
14 sty 22:16