π | ||
Oblicz długość łuku krzywej: y=1−lncox x∊(0, | ) | |
4 |
dx | ||
zostaje mi całka do policzenia po uporządkowaniu ∫ | i robie podstawienie uniwersalne | |
cosx |
tgx/2−1 | ||
i wychodzi mi −ln| | | | |
tgx/2+1 |
π | tgπ/8−1 | |||
później za x podstawiam | i wychodzi mi: −ln| | | | ||
4 | tgπ/8+1 |
1 | 1 | 1 + sinx | ||||
∫ | dx = | [ln( | )] | |||
cosx | 2 | 1 − sinx |
dt | ||
to wtedy wychodzi ∫ | więc trzeba minusa wyciagnąć przed całke żeby użyć wzoru | |
1−t2 |
dx | 1 | x−a | ||||
∫ | = | ln| | | | |||
x2−a2 | 2a | x+a |
1 | ||
... = ∫ | dt | |
1 − t2 |
dt | dt | |||
∫ | + ∫ | = 1−t=u; dt=−dx; t+1=z; dt=dz; = −ln|u| +ln|z| = | ||
1−t | 1+t |
sinx+1 | ||
ln| | | | |
1−sinx |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |