Napisać równania
Paulina: Napisać równania parametryczne, kierunkowe i krawędziowe prostej przechodzącej przez punkty P =
(−1; 2; 1) i Q = (2; 0;−1).
15 sty 19:16
Paulina: Ktoś coś?
15 sty 19:33
Jack:
wektor PQ = [2+1,0−2,−1−1] = [3,−2,−2]
dowolny punkt z tych dwoch, wezmy sobie P(−1,2,1)
zatem rownanie parametryczne :
x = 3t − 1
y = −2t + 2
z = −2t + 1
kierunkowe :
| x + 1 | | y − 2 | | z − 1 | |
| = |
| = |
| |
| 3 | | −2 | | −2 | |
15 sty 19:54
Jack:
to drugie sie nazywa kanoniczne, nie kierunkowe *
15 sty 19:57
Jack:
krawedziowe :
2x + 3y − 4 = 0
− y + z + 2 = 0
15 sty 20:00
Paulina: Dzięki,z krawędziowym sobie poradziłam
15 sty 20:02
Paulina: Jack jakie wektory prostopadłe przyjąłeś?
15 sty 20:04
Paulina: Już policzyłam.Jeszcze raz dzięki.
15 sty 20:11
Jack: po prostu z parametrycznego wyznaczylem sobie "t" z jednego rownania, podstawilem do obu
pozostalych i przenioslem wszystko na lewo
15 sty 20:11