półprosta
artur: Dane są punkty leżące na jednej prostej : punkty A,B,C,D. Które z tych punktów należą do
półprostej AB?
Dlaczego w odpowiedzi jest A,B,C,D? Myślałem, że półprosta AB to tylko zbiór punktów między A i
B.
Ale to byłby chyba odcinek... jaka jest różnica między półprostą? Kto mi wytłumaczy na chłopski
rozum?
14 sty 16:45
Janek191:

→
AB − półprosta AB
14 sty 16:49
Jerzy:

Zielona to półprosta AB
14 sty 16:51
Janek191:
Do tego rysunku
→ → →
AB = AC = AD
14 sty 16:51
artur: To dlaczego nie jest to odległość AB czy to znaczy panie Jerzy, że półprosta AB to od punktu A
aż do nieskończoności? Dlaczego nazywa się AB?
i jak narysować: dwie półproste tak, aby ich wspólna część była a) odcinkiem b) półprostą
Janek191 albo Panie Jerzy PROSZĘ O POMOC...
14 sty 16:54
Jerzy:
Półprosta AB, to część prostej o początku w punkcie A i przechodząca przez punkt B.
14 sty 16:57
Janek191:

__ → →
Odcinek AB = AB ∩ BA
14 sty 16:58
artur: Już wiem... dziękuję ale jak narysować dwie półproste, tak aby ich część wspólna była
a)odcinkiem b) półprostą?
14 sty 16:59
Jerzy:

Część wspólna półprostych: BC I AD to odcinek AB
14 sty 16:59
artur: Odcinek narysował Pan Janek dzięki... a jak zrobić żeby ich część wspólna była a) punktem b)
półprostą?
14 sty 17:00
Janek191:

→ → →
AB ∩ BC = BC
14 sty 17:01
Jerzy:

Punkt A jest częścią wspólną półprostych: AB i AC
14 sty 17:02
artur: Dzięki. A czy wyżej Pan Janek narysował dwie półproste, tak że ich część wspólna jest
półprostą?
Czy dobrze odczytałem?
14 sty 17:06
Jerzy:

Częścią wspólną półprostych AB i AC jest półprosta AB oraz półprosta AC
14 sty 17:09
artur: DZIĘKUJĘ BARDZO
14 sty 17:14