prawdopodobieństwo
Ala: Mam pytanie co do rozwiązania.
W pierwszej urnie jest 9 kul białych i 1 czerwona, w drugiej 7 kul białych i 3 czerwone, w
trzeciej 6 kul białych i 4 czerwone. Najpierw losujemy urnę, a potem z niej jednocześnie trzy
kule.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul białych.
według mnie to powinno być tak
| 1 | | 9*8*7 | | 7*6*5 | | 6*5*4 | | 139 | |
| *( |
| + |
| + |
| )= |
| ≈0,386 |
| 3 | | 10*9*8 | | 10*9*8 | | 10*9*8 | | 360 | |
czy to jest wg Was dobrze?
15 sty 20:27
Jacek: Tak, wyszedł mi identyczny wynik.
15 sty 20:45
Ala: Dzięki
15 sty 20:47
Janek191:
| | 1 | | | | 1 | | | | 1 | | | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 3 | | | | 3 | | | | 3 | | | |
15 sty 20:50
Janek191: @Janwk191 A to nie wychodzi na to samo?
15 sty 20:56
Ala: Znaczy rozumiem, chodzi o to, że równocześnie. Czyli wynik mam dobry, ale zły tok myślenia.
Czaję, dzięki.
15 sty 21:01