Prawdopodobienstwo
Blon: Witam, mam problem z następującym zadaniem, rzucamy 2 razy kostką (zwykla 6 scienną), jeśli:
−wypadną dwie "6" − gracz wygrywa 12zł
− "6" i "5" − wygrywamy 8zł
− wypadną dwie "5" − 4zł
−inne − 1zł
Mamy podać rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuantę zmiennej losowej. Znajdz zmienną
oczekiwaną i modalną rozkładu.
Nie wiem kompletnie jak sie mam za to zabrać. Za wszelkie próby pomocy z góry dziękuję.
15 sty 17:57
Mila:
|Ω|=6
2
A
1− wypadną dwie szóstki
A
2 −wypadnie 5 i 6, A
2={(5,6), (6,5)}
A
3− wypadną dwie piątki {(5,5)}
A
4 − wypadną inne oczka niż poprzednie
36−(1+2+1)=32
Teraz robisz tabelkę
15 sty 18:43
g:
rozkład:
P[12zł] = 1/36
P[8zł] = 2/36
P[4zł] = 1/36
P[1zł] = 32/36
wartość oczekiwana:
E[wygrana] = P[12]*12 + P[8]*8 + P[4]*4 + P[1]*1 = 64/36 zł
wartość modalna (najczęściej występująca, o największym pr.stwie) to 1zł.
15 sty 18:49
Blon: Super, serdecznie dziekuje za pomoc, chyba mam prześwit na inne tego typu zadania, z mojej
listy.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

!
15 sty 18:59