matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1497,
1496
,
1495
,
1494
,
1493
,
1492
,
1491
,
1490
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
afc:
1. Niech f(a) oznacza sumę kwadratów pierwiastków równania x
2
−(a−2)x−a+5=0 Zapisz wzór funkcji f i wyznacz jej najmniejszą wartość.
6
Michał:
Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką na której 1 wypada dwa razy częściej niż pozostałe liczby oczek. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
12
mat:
Wszystkie krawędzie prawidłowego ostrosłupa czworokątnego mają długość a. Oblicz pole przekroju płaszczyzną poprowadzoną przez środku dwóch sąsiednich krawędzi podstawy i środek
3
aaaa:
Oblicz iloczyn pierwiastków równania ||2+1|−3|=5
1
Michał:
Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką na której 1 wypada dwa razy częściej niż pozostałe liczby oczek Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia suma wyrzuconych oczek jest
9
funkcja:
f(x)=|x−3|+1 (x€<0,6>) . podaj dziedzine funkcji g(x)=f(4−x) ? Jak sie zabrac za tego typu zadania , gdzie nie jest x−4 , tylko 4−x..?
1
ewa:
dana jest funkcja y=3x⋀2+5−2 podaj dziedzinę funkcji i wyznacz zbiór wartości
2
dzulia2015:
Rzucamy dwa razy symetryczna kostka szescienna oblicz prawdopodobienstwo kazdego ze zdarzeń a−za pierwszym razem wypadła parzysta liczba oczek
1
Volley_m:
Rozwiąż równanie: 2,4=(1+x/4)
2
9
Dżepetto 18:
Dziś nic nie wychodzi
Należy wykonać prostopadłościenne, zamykane pudełko o pojemnosci 36dm
3
. Dno takiego pojemnika
7
dzulia2015:
sześcian o krawędzi 4cm przecieto płaszczyną zawierającą przekątną jego dolnej podstawy i środki dwóch krawedzi jego gornej podstawy.wykaz ze pole otrzymanego przekroju jest rowne
1
karton16:
Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kata AOB, gdzie A(4,0), O jet początkiem układu współrzędnych oraz B(4,3)
2
karton16:
Dana jest funkcja f(x)= a(x−7)(+1), której najmniejszą wartość jest równa −4. Wyznacz współczynnik a oraz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f
8
kleszcz:
Zna ktoś jakieś stronki, gdzie są zadanka z dominanty, średniej ważonej, funkcji wykładniczej i funkcji wymiernej − chodzi mi o poziom podstawowy matury 2015.(głownie chodzi mi o zadanka
2
Kam:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f jest rosnąca? f(x) = x
3
− 2x
2
+ ax
4
śmietnikpalony:
√
x
2
−9
−4
Lim
x−5
x→5
17
Blue:
Poszukuję arkuszy : WSiP marzec 2015 i Lubelska matura próbna 2015 . Ma ktoś może
Albo jakieś inne matury próbne 2015
1
wojtek:
Zadanie to pochodzi ze sprawdzianu, tylko nie mogę sobie przypomnieć jakie dokładnie było polecenie.
1
dzulia2015:
Na peronie czeka 5 osób,ktore wsiada do pociagu składajacego sie z 6 wagonow.oblicz prawdopodobienstwo zdarzen;
24
piotr:
wie ktoś jak to zrobić?
4
Marta:
W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokość CH i środkową BS.Wskaż długość boku AC tego trójkąta , jeśli wiadomo, że |HS|=5.
1
assa:
Witam. Prosze o pomoc. |x|>|y−1|. Proszę o rozpisanie i wytłumaczenie jak narysować ten zbiór. Dziękuję za potenacjalną pomoc.
5
afc:
x
2
+4x+1
Określ liczbę rozwiązań równania
=m w zależności od parametru m.
x
2
+1
Graficznie sobie poradzę z tym, chodzi mi tylko o to jak doprowadzić tą funkcję do prostszej
5
Kaja:
Jaka jest przyszła wartość zainwestowanych 43 PLN po 120 dniach, przy oprocentowaniu
3
Włuczykij:
W trójkątach ostrokątnych ABC i A'B'C' poprowadzono wysokości CD i C'D'. Wykaż że trójkat ABC jest przystający do trójkąta A'B'C' jeżeli |kąt A| = |kat A'| , |kąt B| = |Kąt B'| i |CD| =
1
quuuba:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku długości 3 cm. Spodek wysokości ostrosłupa jest jednym z wierzchołków podstawy. Ściana boczna, która
5
agatixa:
Dane są dwie kule,objętość pierwszej wynosi 36π,a druga ma promień dwa razy dłuższy od pierwszej kuli.Oblicz objetość drugiej kuli.
16
diego662:
Witam, mógłby mi ktoś rozpisać ten przykład −ctg(495)?
1
borys92:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania!
Dla podanej liczby p podać liczbę q o następującej własności:
2
(...):
∫ ln(tgx/2)
0
Ana:
Na kuli o promieniu R=6 opisujemy stożki obrotowe. Wyznacz wysokość h i promień r stożka o najmniejszej objętości. Wykaż, że objętość tego stożka jest równa podwojonej objętości kuli.
18
3rdpitch:
1. Trzy liczby, których suma = 126 tworzą ciąg geometryczny. Jeśli pierwszą zwiększymy o 13, a trzecią o 67 to o trzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
1
pidzama:
proszę o pomoc z jednym zadaniem ,resztę postaram się zrobić sama: Rozwiąż nierówność:
20
Blue:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt między ścianą boczną a podstawą jest równy 2α, a krawędź podstawy ma długość a. Wyznacz pole przekroju otrzymanego z przecięcia tego ostrosłupa
2
Damian:
:::rysunek::: Boki trójkąta ABC mają dlugosci:
6
Supcior:
Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność
0
seba174:
Wykaż, że wśród 2007 różnych liczb naturalnych zawsze można znaleźć takie trzy liczby a, b, c, że a(b–c) jest podzielne przez 2007.
3
lucy:
Rozwiąż równanie kwadratowe a) 2x
2
+ 7x+3=0
4
Bartek:
Granica ciągu: Wyznacz wartość parametru k, dla której
12
Eugeniusz -nie geniusz :
W ciągu arytmetycznym (a
n
) wyraz dwudziesty jest o 168 większy od wyrazu czternastego. Wyznacz ten ciąg
2
Jarek :
Losujemy jednocześnie trzy kule z urny zawierającej 7 kul biały i 3 czarne. Następnie z tych trzech kul losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kula czarna.
6
maggiewild:
Kasia miała w skarbonce same monety jednozłotowe i dwuzłotowe, łącznie 186 zł. Gdy Kasia kupiła nową piłkę za 38 zł, to okazało się, że monet jednozłotowych pozostało jej dwa razy mniej, niż
1
Maria:
Proszę o pomoc z tw. Rolle'a: a) Jeśli a jest różne od b i q(a)=q(b), pokazać z tw. Rolle'a że p(t)=q'(t) ma miejsce zerowe w
5
Blue:
Miara kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi β. Wykaż, że cosinus kąta między ścianą boczną tego ostrosłupa a jego podstawą jest równy
√
−cosβ
.
7
Eugeniusz -nie geniusz :
Pan Jozef wplacil do banku 8000 zl na trzyletnia lokate, na procent skladany. Oblicz jaka kwota ( z dokladnoscia do 1 grosza) bedzie dysponowal po tym okresie i ile bedzie
1
Es:
http://matematyka.pisz.pl/forum/201994.html nie powinno wyjść 1225 PI/2?
9
Bartek:
Czy jest w tym serwisie gdzieś wiedza na temat wyznacznika głównego macierzy? Chodzi mi o trzy przypadki: W<0, W=0 ,W > 0.
3
dzulia2015:
oblicz pole powierzchni i obj etośc czworościanu o krawędzi 8cm
1
Warettaa:
Rzucamy kostką do gry. Na ściankach są liczby 1,1,2,2,3,3. Liczba rzutów nie jest określona. Wyrzucony wynik dodajemy do sumy poprzednich wyników. Jeśli wypadnie 1 lub suma przekroczy 4,
8
pidzama:
Rozwiąż równania: a) |x+3|= 3
3
uczennica:
Przypadek pierwszy
4
Damian:
:::rysunek::: Z rysunku mozna sie dowiedziec ze |AB|=5
0
Eugeniusz -nie geniusz :
W ciągu arytmetycznym (a
n
) wyraz dwudziesty jest o 168 większy od wyrazu czternastego. Wyznacz ten ciąg
2
pomocy!!!:
∫ ln(tgx/2) HELP
!
2
wiolaaa:
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawiera się w prostej o równaniu y= x+ 2 , wierzchołek A =( −4, −2), wierzchołek C = (2, −3). Oblicz pole tego trójkąta.
1
wiolaaa:
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawiera się w prostej o równaniu y x = + 2 , wierzchołek A =− − ( 4, 2), wierzchołek C = − (2, 3). Oblicz pole tego trójkąta.
16
Damian:
:::rysunek::: |cb|=3
4
Matma:
Oblicz granicę
√
2x+9
−3/5x. (5x to mianownik całego wyrażenia) domyślam się, że trzeba pomnożyć przez sprzężenie, ale wtedy nie wiem, jaki x wyciągnąć przed nawias e mianownika
1
dCC:
Na płaszczyźnie dany jest nieskończony ciąg (Tn ) , dla n ≥ 1 , równoramiennych trójkątów prostokątnych. Pole trójkąta Tn+ 2 jest dwa razy mniejsze od pola trójkąta Tn dla n ≥ 1 .
2
Hugo:
Dziadko jesteś
? poratujesz 4 litery ?
2
Lenka:
Proszę o rozwiązanie z wyjaśnieniem... Pole trójkąta równoramiennego rozwartokątnego jest równe 2
√
3
. Wyznacz miarę kąta rozwartego
4
Lenka:
3sin2α − cos
2
3α
Oblicz
, jeśli α=15
0
tg4α −
1
tg3α
3
Lenka:
2
√
3
3sin α+
√
3
cos α
Wiedząc, że tg α=
, oblicz wartość wyrażenia
3
2sin α−2cos α
4
Damian:
:::rysunek::: |ab|=6
√
3
5
Magik:
Witam.Mógłby ktoś sprawdzić podane całki,obliczone przeze mnie?
1
Lenka:
Pole trójkąta równoramiennego rozwartokątnego jest równe 2
√
3
. Wyznacz miarę kata rozwartego tego trójkąta, jeżeli jego ramię ma długość 2
√
2
15
/Adam:
wykaż, że wielomian W(x)=x
3
+ x
2
−x +1
1
/Adam:
π
czy cos(x−
)=sinx ?
2
9
Szymon69:
Wyznacz zbiór tych argumentów, dla których funkcja f określona wzorem f(x)=log
2
3
x+log
3
x+log
1/3
x przyjmuje wartości z przedziału <6,10>.
11
Mikołaj:
Zbadać wklęsłość , wypukłość oraz istnienie punktów przegięcia funkcji: ln
2
x . Nie wiem jak się za to zabrać. Wiem ,że trzeba obliczyć drugą pochodną f(x)
2
Bartek:
Dla jakich wartości parametru a suma sześcianów pierwiastków równania x
2
+(2−a−a
2
)x−a
2
jest równa 0 ?
8
Damian:
:::rysunek::: Kat 30stopni, dlugosc |AB|=3
3
schrona:
Jaką siłą należy działać na skrzynię o masie 100kg, aby poruszała się ona ruchem jednostajnym:
4
rty:
Na loterii znajduje się 6 losów wygrywających : jeden za wygraną 30zł,dwa po 20zł,trzy po 10zł. Pozostałe 4 losy są puste.Wybieramy losowo dwa losy.
3
maggiewild:
Wartość prędkości średniej obliczamy jako iloraz drogi i czasu, w którym ta droga została przebyta. Samochód przejechał z miejscowości A do miejscowości C przez miejscowość B , która
3
kleszcz:
Średnia arytmetyczna cen sześciu akcji na giełdzie jest równa 500 zł. Za pięć z tych akcji zapłacono 2300 zł.
15
kleszcz:
Jeżeli punkty K=(3, −1) i L=(−1,−6) są środkami nierównoległych boków prostokąta, to długość przekątnej tego prostokąta jest równa
0
ninaxx:
zakładając, że A=(2;0), B∊{(x,y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ −2≤x≤2 ⋀y=4−x
2
}, C∊{ (x,y): x∊R⋀ y∊R ⋀y+0} oraz BC⊥AC oblicz współrzędne wierzchołka B trójkąta prostokątnego ABC tak, aby ten trójkąt miał
5
ninaxx:
wyznacz współrzędne punktu A należącego do paraboli o równaniu y=−x
2
+1 tak aby jego odległość od prostej o równaniu y=x+2 była najmniejsza
8
Tomasz:
Równanie:
0
krysina:
Cześć. Proszę o pomoc w zadaniu. Opisać ruch klocka o masie m położonego na równi ruchomej o kącie nachylenia α,
1
Ola:
Wyznacz wartość poniższego wyrażenia dla a = b = 1, c = d = 0: (a⇒¬c)∧ ((¬d∨ c∧ b)⇒ ¬b)∨ c⇔
2
mimi:
oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, jeżeli przekątna bryły ma długość 20 cm, a przekątna podstawy stanowi
3
4
długości podstawy.
3
maciek:
pomocy.. oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość ma 6 cm, a kąt między przeciwległymi ścianami bocznymi ma miarę 120
o
0
wiko:
ile mililitrów perfum zmieści się w pojemniku w kształcie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30
o
, a wysokość
1
Paula:
Zbiorem rozwiązań nierówności (3−x)/4≥x−(x+3)/2 jest przedział: a) (−
∞
,−1> b) (−
∞
,1> c) (−
∞
,3> d) <1,
∞
)
3
Paula:
Pole koła opisanego na trójkącie równobocznym jest większe od pola koła wpisanego w ten trójkąt:
1
Paula:
Jeżeli sinα =
√
5
/4 to liczba 4 − 5 cos
2
α jest równa: a) 9/16 b) 25/16 c) 3/4 d) 31/16
1
Paula:
Punkty A(2 b+1) i B(a−1 −6) są symetryczne względem osi OX układu współrzędnych gdy: a) a=−1 i b=−7 b) a=3 i b=5 c) a=−1 i b=5 d) a=3 i b=−7
0
Ola:
Wyznacz wartość poniższego wyrażenia dla a = b = 1, c = d = 0: (a⇒¬c)∧ ((¬d∨ c∧ b)⇒ ¬b)∨ c⇔
7
xxxxxxxxxxx:
2x
2
−8x+8
Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f: f(x)=
.
x−4
2
franco:
Jaki powinien być kąt przy wierzchołku trójkąta równoramiennego o danym polu P, aby promień okręgu wpisanego w ten trójkąt był największy
1
Paula:
1. Liczba (2+
√
3
)
2
−(2−{3})
2
jest równa: a) 8
√
3
b)6 c)4+2
√
3
d)6+8
√
3
2
agaaa:
Jakim procentem liczby 12 jest 40 % liczby 6?
2
Maturzystka:
4
√
−16
= 2
3
Stasiu:
(log
1/2
x)
2
+ log
1/2
x −2 ≤0
2
przemek:
średnia arytmetyczna zestawu sześciu uporządkowanych rosnąco liczb 3,7,8,x,30,32 jest równa medianie tego zestawu. Wynika stąd że
3
przemek:
funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej dwucyfrowej kwadrat sumy cyfr tej liczby wowczas :
2
YushokU:
:::rysunek::: Witam,
50
Frost:
Witam, jest ktoś kto zna program Visual Basic chociaż na poziomie podstawowym? Musze zrobić projekt na jutro a tego programu nawet na lekcji nie mięliśmy ( that logic)
4
czesio1296:
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma oczek jest większa niż 9, jeżeli wiadomo, ze jeden raz wypadło 6 oczek?
1
Profesor:
Zadanie dowodowe(tylko do sprawdzenia)
4
YushokU:
Chyba głupie i proste Rozwinięcie dziesiętne to są liczby, które stoją po przecinku przy przekształceniu z ułamka,
5
xyz:
Wysokość ostrosłupie prawidłowym wynosi 6 .a promień okręgu opisanego na jego podstawie wynosi 4. Oblicz jego objetosc jesli podstawa jest czworokąt
27
trykalka:
Studia jest ciężko, zarywanie nocek
9
Adam:
Liczby x
1
i x
2
są pierwiastkami trójmianu y=x
2
−(2m+4)x+4m
2
. Naszkicuj wykres funkcji f(m)=x
1
2
+x
2
2
.
12
Sroka:
hej.mam prosbe,czy ktos moglby rozpisac |2x+4|<8
4
ja:
Pierwiastkami trójmianu kwadratowego y=ax
2
+bx+c są liczby (−7)i 2. Do wykresu należy punkt A=(−4,36). Wyznacz współczynniki a, b , c tego trójmianu .
2
ada:
rzucamy dwa razy symetryczna kostka do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma oczek w obu rzutach jest liczba nieparzysta i większą od 9
8
ja:
Wyznacz współrzędne końca B odcinka AB , jeśli A=(−5,−12) i środek odcinka S=(−1,14).
12
Profesor:
Bardzo krótkie pytanie
1
ja:
Wyznacz sinus i cosinus kąta rozwartego α , jeśli wiadomo ze tgα=−3/4 ?
1
Szymon69:
Przyjmujemy sinα=0,7. Oblicz sin4α/cosα.
31
5-latek:
Do tegorocznych maturzystów W związku z tym ze kochana matura zbliza się wiekimi krokami to może będziecie sami dla
6
piotruxd:
(5−x)
√
2x−1
=
√
(5−x)
2
(2x−1)
? Kompletnie tego nie widzę. Z góry dziękuję
.
12
Ostiii:
Ciągi
Wyznacz te wartości x, dla których ciąg arytmetyczny o wyrazach:
y
y−x,
,xy jest malejący.
x
Proszę o pomoc
13
Gimnazjalista:
4
x
−2
x+1
− 8=0
3
czesio1296:
Punkt A(3,4) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o kącie prostym ACB. S(0,3) jest sródkiem okręgu opisanego na tym trójkącie. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków
1
mckrece:
ile wyrazów ujemnych ma ciąg o wzorze an = 2(n+1)(n−5)
1
dorcia:
wyznacz zbiory A∪B,A∩B,A\B i B\A. a) A=(−
∞
;2> ∪ (3;+
∞
), B=<1;5>
1
dipsi:
:::rysunek::: tg w IV cwiartce to to niebieskie czy czerwone?
1
Darunia:
cos
2
α / 1 − sin α + cos
2
α / 1 + sinα = 2
7
Marcin:
Czy mógłby ktoś mi pomóc rozwiązać dwa równania? Zupełnie nie wiem jak się do nich zabrać. Z góry dziękuję
1
majka :
tg α = 3 tg ( 90 stopni − α )
5
sedrtyuh:
Zbadaj monotoniczność nieskończonego ciągu (a
n
), jeśli:
4
EmilB:
:::rysunek::: W równoległoboku ABCD poprowadzono prostą EF równoległą do boku AB. Prosta EF odcina
1
Dawid:
Czy ktoś byłby taki miły i wytłumaczyl mi to? S
n
=a
1
+a
2
+a
3
+...+a
n
, wiadomo ze
(n+1)(n+2)(2n+3)
S
n
=
− oblicz S
n
+1
6
17
czesio1296:
Suma długości krawędzi graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 36. Jakie są wymiary graniastosłupa o największej objętości?
7
Foxal:
zadanie 1
1
ada:
rzucamy dwa razy symetryczna kostka do gry. oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma oczek w obu rzutach jest liczba nieparzysta i większą od 9
2
Monotematyczny :
Wyznacz pochodną funkcji f.
1
olkaq:
:::rysunek::: Hej, może znajdzie koś sposób na rozwiązanie takiego zadanka: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt
1
Paweł:
Na pewnym trapezie można opisać okrąg, a także można w ten trapez wpisać okrąg. Podstawy tego trapezu mają długości 3 i 7. Oblicz długości jego ramion.
3
jakubby:
Punkt P jest środkiem krawędzi AB, punkt Q− środkiem krawędzi CC', a punkt R− srodkiem krawędzi AD sześcianu ABCDA'B'C'D' o boku długości a. Oblicz pole przekroju sześcianu płaszczyzną
45
bombshell:
W hotelu za pierwszą dobę płaci się 80 zł, a za każdą następną o 3 zł mniej w stosunku do poprzedniej doby, o ile pobyt nie trwa dłużej niż 18 dni.
0
pawello:
wie ktoś jak to zrobić
? sin3 1 stopni + tg 1 stopni x cos3 1 stopni / 2 sin 1 stopni = ?
2
białefiołki:
:::rysunek::: Mam trójkąt równoramienny ABC, CD to wysokość, punkt E dzieli BC na pół. Wiem, że CD=DE. Jak
5
Lukas:
F(x,y)=e
e
x
y
0
nie umieć :
pan A umowil sie z panem B, ze bedzie mu wyplacal codziennie przez 2 tygodnie pieniadze, przy czym pierwszego dnia zaplaci 10 zl, drugiego 20 zl, trzeciego 30 zl, czwartego 40 zl itd. W
0
Doris:
cos
2
81 stopni ( 1 + tg
2
81 stopni) = ?
1
Inner:
Witam, proszę o pomoc w zadaniu: W trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki mające długość 16 i 30.Oblicz długość przyprostokątnych tego
9
adam:
Zadanko z ciągów i logarytmu
1
brunetka:
:::rysunek::: znajdz skale podobienstwa mniejszej do wiekszej z narysowanych figur
1
xxxxxxxx:
√
x+4
−x+2>0
2
ola :
lim x→0 (1+x
2
)
ctg
2
x
2
Matura2015:
Okręgi x
2
+y
2
=9 i (x−3)
2
+(y−3)
2
=4 przecinają się w punktach P i Q. Oblicz sumę odległości punktów P i Q od początku układu współrzędnych. Próbowałam układem równań i mi źle wyszło,
0
dCC:
Na płaszczyźnie dany jest nieskończony ciąg (Tn ) , dla n ≥ 1 , równoramiennych trójkątów prostokątnych. Pole trójkąta Tn+ 2 jest dwa razy mniejsze od pola trójkąta Tn dla n ≥ 1 .
0
mati:
Porównać rozproszenie i asymetrię wieku pracowników trzech przedsiębiorstw dysponując następującymi danymi:
0
kleszcz:
http://matematyka.pisz.pl/forum/286256.html
o co chodzi
14
Magda:
2
Monotematyczny :
Wyznacz pochodną funkcji f.
4
Pytanie:
Czy jest jakaś ogólna reguła na uzasadnienie, że ciąg an jest arytmetyczny albo geometryczny? Chodzi mi o co spróbować zrobić jak zobaczę tego typu zadanie?
0
kleszcz:
http://matematyka.pisz.pl/forum/286256.html
0
edoo:
pan A umowil sie z panem B, ze bedzie mu wyplacal codziennie przez 2 tygodnie pieniadze, przy czym pierwszego dnia zaplaci 10 zl, drugiego 20 zl, trzeciego 30 zl, czwartego 40 zl itd. W
0
Emilia:
:::rysunek::: W równoległoboku ABCD poprowadzono prostą EF równoległą do boku AB. Prosta EF odcina
1
agatixa:
oblicz pole i objetość kulo o srednicy 6cm
23
bartek4321:
rozwiąż nierówność ( x+2)/3x = x−1
2
matematykjakzkoziej..:
Sprawdź czy prawdziwa jest równość: tg43*tg47 − tg17*tg73=0
4
alberto :
pierwiastkami trojmianu kwadratowego y=ax
2
+bx+c sa liczby (−7) i 2. do wykresu nalezy punt A (−4,36), wyznacz wspolcznynniki a b oraz c;
7
adam:
Mam takie zadanie:Czy ciąg an jest arytmetyczny. Odp uzasadnij.
1
bartek4321:
wykaż bez kalkulatora że 12
2
4
>24
1
2
1
Monotematyczny :
Wyznacz pochodną funkcją f.
4
Gimnazjalista:
2x
6
+ x
4
+ 3x
2
+1=0
493
g.:
oblicz pochodne funkcji:
2
koxa:
1.Wykaż , że dla kąta ostrego α podana równość jest tożsamością
1
Galeusz:
Spośród liczb −10, −8, −6, −4, −2, 0, 1, 3, 5, 7, 9, 11 losujemy kolejno dwie różne liczby x i y, a następnie tworzymy iloczyn xy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że iloczyn xy jest
2
katka:
Ojciec i syn pracując razem wykonaliby pewną pracę w ciągu 12 dni. Ponieważ jednak po ośmiu dniach wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam , potrzebował jeszcze pięciu dni do
1
Kamil:
Wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których nierówność x
2
+4|x−a|−a
2
>0 jest spełnione dla x należącego do liczb rzeczywistych
2
qwerty:
Witam, nie mogę nigdzie znaleźć wyjaśnienia. Może mi ktoś napisać co oznacza, że pierwiastki są różne parami?
1
ciemny:
Boki równoległoboku mają długości 6 cm i 4 cm , a różnica długości jego wysokości wynosi 3 cm. Oblicz długości jego wysokości. Pomoże ktos?
2
bartek4321:
rozwiąż nierówność 5x
2
−2x≥0
7
magda:
Pole powierzchni bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest rowne 260cm
2
a pole powierzchni calkowitej 360cm
2
.Oblicz objetosc ostroslupa.
1
alberto :
Pierwiastkami trojmianu kwadratowego y+ax
2
+ bx+ c sa liczby −7 i 2 do wykresu nalezy punkt A (−4,36> wyznacz wspolczninnyki a b c
2
Paitius:
lim x+ (x/2x−1)
2
jabolek:
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= −n
2
+9 ile dodatnich wyrazów ma ten ciąg
3
Wojtek:
Dla jakich wartości parametru k równanie (k − 2)x
2
− (k + 1)x − k = 0 ma tylko ujemne rozwiązania?
3
Piłkarz:
1
1
Niech x
3
+
=110 wtedy x+
jest równe?
x
3
x
0
weron:
Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x+1)(x−2) wiedzac ze W(−1)= −1 i W(2)=2
7
Ala:
Odcinek AC jest przekątna kwadratu ABCD. Oblicz pole i obwód tego kwadratu, jeśli wiadomo że A(−5,−1) C(1,5)
1
agatixa:
w ostroslupie prawidlowym czworokątnym wszystkie krawędzier mają 2 cm,jaką dlugośc ma wysokość tej bryly
3
P:
Wykaż, że liczba log
2
4 * log
4
6 * log
6
8 *... *log
28
30*log
30
32 jest liczbą naturalną.
6
Mariusz:
Znaleźć konstrukcyjnie prostą równoległą do danej o przechodzącą przez punkt poza daną prostą Potrzebne mi to jest do ilustracji twierdzenia Talesa
5
qbee:
Witam mam wątpiliwosci co do poprawonosci zadania.
0
qwerty:
Witam, nie mogę nigdzie znaleźć wyjaśnienia. Może mi ktoś napisać co oznacza, że pierwiastki są różne parami?
2
agatixa:
13
agaaa:
5
1
3 + 25
6
3*5
1
4:25
4
Martynkaaa:
Pomocy, jutro mam zaliczenie
!
12
kleszcz:
http://ifotos.pl/z/wehqexp
7
iwona330:
√
n+
√
n
−
√
n−
√
n
1
matematykjakzkoziej..:
Wykaż, że (1+sinα)*cosα*tgα−sinα=1−cos
2
α
8
arti:
błagam ratunku
! oblicz ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, w zapisie których nie wystepuje zero, jest
2
xyz1:
Wyznacz cztery liczby tworzące malejący ciąg geometryczny jesli suma pierwszej i ostatniej z nich wynosi 36 a suma wszystkich liczb jest równa 60
2
cyfra:
W trapez prostokątny wpisano okrąg o promieniu r . Najkrótszy bok tego trapezu jest równy 1,5r .
6
Wojtek:
:::rysunek::: Wykaz podobieństwo trójkątów DBE i GFC. Proszę o pomoc!
0
C:
7
Kąt α jest taki, że sin α+cos α =
. Oblicz wartość wyrażenia |cos α −sin α|
5
1
N:
W urnie znajdują się kule białe i czarne w ilości 20 sztuk, w tym b białych. Losujemy jedną kulę z urny i zapisujemy wynik po czym zwracamy kule do urny. Czynność powtarzamy. Oblicz dla
5
kyrtap:
Dziadek gdzie ty się podziewasz?
1
Mistrzuu:
W trójkąt o bokach długości 8,8,14 wpisano okrąg, Oblicz dlugość jego promienia. Mniej więcej jak zzacząć?
2
Lola:
Figura f1 jest podobna do figury f2 w skali k, a figura f2 jest podobna do figury f1 w skali 2k. Oblicz skalę k.
0
R:
W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu r. Na tym samym trójkącie opisano okrąg o promieniu R. Oblicz pole tego trójkąta.
archiwum 1497,
1496
,
1495
,
1494
,
1493
,
1492
,
1491