matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Bartek:
Granica ciągu: Wyznacz wartość parametru k, dla której
(k
2
−9)n+3
lim
n
−>
∞
=
13
8
(k+3)n+4
Jak to rozwiązać ? na ukos ?
27 mar 16:08
Benny:
(k+3)(k−3)
jak podzielisz sobie przez n to będziesz miał granicę lim
=lim k−3 no i to
k+3
13
przyrównujesz do Twojej liczby
8
27 mar 16:14
Bartek:
Dzięki wielkie
27 mar 16:17
Mila:
W liczniku i mianowniku n jest w tej samej potędze, zatem
k
2
−9
13
g=
=
dla k≠−3
k+3
8
13
k−3=
8
k=3+1
5
8
=4
5
8
Sprawdź.
27 mar 16:19
Supcior:
Zgadza się
27 mar 16:24
/:
≥≥δδ≥
16 kwi 18:51
/:
≤≥∊←→→→→⇔⇔⇔∑∑≈≠αβ
16 kwi 18:51
/:
ΔΔΔΔΔ
16 kwi 18:51