PROSZĘ O PILNĄ POMOC NA JUTRO
bombshell: W hotelu za pierwszą dobę płaci się 80 zł, a za każdą następną o 3 zł mniej w stosunku do
poprzedniej doby, o ile pobyt nie trwa dłużej niż 18 dni.
a) Ile wyniesie koszt pobytu za 14 dobę w tym hotelu.?
b) Ile będzie kosztował tygodniowy pobyt w tym hotelu ?
26 mar 20:00
bombshell: proszę o pomoc
26 mar 20:09
Raf131: W czym problem bombshell?
Za 1 dobrę klient płaci 80 zł
Za 2 dobę klient płaci 77 zł
Za 3 dobą klient płaci 74 zł
.
.
.
Za 18 dobę klient płaci 29zł
Teraz znajdź wzór.
26 mar 20:12
kleszcz: Zauważ, że to będzie ciąg arytmetyczny
a1=80
r=−3
a14=a1+13r
a14=80+13*(−3)
26 mar 20:12
bombshell: ale ja te podpunkty rozwiązać bo nie mam pojęcia , bardzo proszę o pomoc
26 mar 20:15
kleszcz: Nie umiesz policzyć 80−39

?
26 mar 20:17
edoo: i to koniec zadania

? proszę od początku i te podpunkty zrobić
26 mar 20:20
kleszcz: a)80−39
b) korzystasz z wzoru na sumę wyrazów w ciągu arytmetycznym.
26 mar 20:22
Raf131: Co ci dadzą gotowe rozwiązania?

Zobacz jaka jest treść i rozpisz sobie na logikę jak to
działa i się zastanów na spokojnie.
26 mar 20:23
edoo: a
n+
1= a
n + r
z tego wzoru trzeba skorzystać w podpuncie b

26 mar 20:27
26 mar 20:30
Raf131:
zobacz różnica ciągu to 3 zł − sprawa oczywista
Podstawiaj teraz kolejno n=1, 2, 3, 4... i zobacz co się dzieje, gdzie n to kolejny dzień.
Czyli w zależności od liczby dni i naszej różnicy ( w tym przypadku stała 3zł) muszą ci
wychodzić kolejne kwoty 80zł, 77zł, 74zł itd
26 mar 20:31
przemek 123: również pytam jak rozwiązać podpunkt b bo mam podobny problem
26 mar 20:35
Raf131:
aby rozwiązać podpunkt b) najpierw musicie ułożyć sobie wzór ciągu, tak aby dla n=1 dał wam
80zł, dla n=2 dał wam 77 zł, itd
Jak już to zrobicie to podstawicie sobie n=14 i gotowa kwota.
26 mar 20:36
edoo: to będzie tak : a
7+
1= a
7+ (−3)


26 mar 20:37
kleszcz: 2a1+(n−1)r/2 * n − z tego wyliczycie.
26 mar 20:41
edoo: w podpunkcie be pisze tygodniowy pobyt więc
n=1 −80 zł
n=2 −77 zł
n=3 −74 zł
n=4 −71 zł
n=5 −68 zł
n=6 −65 zł
n=7 −62 zł i co teraz ?
26 mar 20:42
Raf131: w cały świat
podam przykład inny całkiem
a
n = a
1 + (n−1)r
Wzór ciągu arytmetycznego, więcej tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
zróbmy sobie jakiś wzór. Niech a
1 = 500 oraz r=20. Wtedy mamy:
a
n = 500 + (n−1)*20 = 500 + 20n − 20 = 480 + 20n
Dla n=1 mamy 500
Dla n=2 mamy 520
Dla n=3 mamy 540
i tak to działa. Ciąg wzrasta nam o stałą różnicę r=20, dlatego nazywamy go arytmetycznym
oczywiście różnica może być ujemna lub dodatnia. Trzeba kombinować jak dopasować do zadania.
26 mar 20:43
26 mar 20:43
kleszcz: Ale w podpunkcie b masz po prostu wyliczyć tygodniowy pobyt, czyli jak to łapotologicznie
powiedzieć
a1+a2+a3+a4+a5+a6+a7, i od tego właśnie jest wzór na sumę.
26 mar 20:46
przemek 123: to naprawdę pomogłeś
26 mar 20:46
przemek 123: to naprawdę pomogłeś
26 mar 20:46
przemek 123: to naprawdę pomogłeś
26 mar 20:47
26 mar 20:48
kleszcz: Boże no a1 masz 80
r masz −3
możesz sobie nawet policzyć na palcach
a2=77
a3=?
I potem dodajesz, możesz to zrobić szybciej korzystając ze wzoru na sumę.
26 mar 20:48
26 mar 20:48
przemek 123: ok i to wszystko dziele przez 2 i mnoże jeszcze razy (−3)

?
26 mar 20:50
kleszcz: tak.
26 mar 20:50
Raf131: nie nie
za n podstawiamy najpierw 1 i musimy po wszystkich obliczeń otrzymać 80
za n następnie podstawiamy 2 i musimy po obliczeń otrzymać 77
26 mar 20:51
przemek 123: korzystam ze wzoru na sumę n−tego wyrazu ciągu


?
26 mar 20:51
Raf131: po obliczeniach
26 mar 20:52
kleszcz: Nie, nie korzystasz ze wzoru na sumę wzór na sumę wygląda tak:
2a1+(n−1)r/2 * n, gdzie n to liczba wyrazów ciągu, w tym wypadku 7.
26 mar 20:52
Raf131: aa bo my mówicie o sumie

a ja o czym innym, ale dobra, ważne aby się wyniki zgadzały wam i
aby to zrozumieli autorzy tematu o co chodzi.
26 mar 20:54
przemek 123: jakaś niedorzeczność wychodzi bo wychodzi −745,5
ktoś mnie w błąd wprowadza
26 mar 20:55
przemek 123: nie możecie poprostu tego zrobić i mi pomóc ?
26 mar 20:57
edoo: proszę niech ktoś to zrobi bo taki zamęt się zrobił każdy co inego mówi
26 mar 20:58
Raf131:
Dobra zobacz wzór jest taki:
a
n = 83 − 3n, dlaczego?
Podstawiamy:
n=1 mamy 83 − 3 = 80 = a
1
n=2 mamy 83 − 6 = 77 = a
2
n=3 mamy 83 − 9 = 74 = a
3
.
.
.
n=14 mamy 83 − 14*3 = 41 = a
14
teraz suma ciągu arytmetycznego opisana tutaj wzorem:
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
| | a1 + a7 | | 80 + 62 | |
S7 = |
| * 7 = |
| * 7 = 497 zł |
| | 2 | | 2 | |
26 mar 21:01
edoo: i to tyle

?
26 mar 21:01
nie umieć : widzę że tu tylę modrych ludzi więc proszę o pomoc

Pan A umowil sie z panem B, ze bedzie mu wyplacal codziennie przez 2 tygodnie pieniadze, przy
czym pierwszego dnia zaplaci 10 zl, drugiego 20 zl, trzeciego 30 zl, czwartego 40 zl itd. W
zamian pan B wyplaci mu pierwszego dnia 1 grosz, drugiego 2 grosze, trzeciego 4 grosze,
czwartego 8 groszy itd. ktory z panow zyska na tej umowie i ile?
26 mar 21:04
Raf131: w zadaniu nie ma nic więcej ciekawego
26 mar 21:04
edoo: dziękuje i przepraszam za kłopot
26 mar 21:05
kamil 123: ja również i to bardzo
26 mar 21:06
Raf131: jaki tam kłopot, ważne abyście sobie to rozpisali i zobaczyli jak to działa na kartce, bez
pośpiechu, wtedy zrozumiecie, poza tym praktyka i będzie dobrze
26 mar 21:08
nie umieć : pan Raf131 teraz ja proszę o pomoc
26 mar 21:09
Raf131: #nie umieć
masz tu dwa ciągi, pierwszy arytmetyczny, drugi geometryczny i tak samo musisz znaleźć
powiązania pomiędzy poszczególnymi wyrazami tych ciągów, czyli w pierwszym ile wynosi różnica
a w drugim ile wynosi iloraz no i szukać wzorów tych ciągów
26 mar 21:11
nie umieć : aaa to nie wiem
26 mar 21:17