Kilka zadań.
kleszcz: http://ifotos.pl/z/wehqexp
W zadaniu 6 Odpowiedź D. to y=−2x
Zadanie 6 − poprawna jest odpowiedź D.
Zadanie 7 − wiem tylko ile jest sin 30 z tablic, nie pamiętam jak rozłożyć cos120(jakoś chyba z
wzorów
redukcyjnych) tylko nie pamiętam jakiego.
Zadanie 8 − nie umiem.
26 mar 18:03
Saizou :
cos(120)=cos(90+30)=−sin30
26 mar 18:06
Saizou :

skorzystaj z podobieństwa
26 mar 18:12
kleszcz: aha, rzeczywiście cos(90+α)=−sinα. To też jest głupie, że tego nie ma na karcie wzorów.
26 mar 18:14
kleszcz: To ile wyjdzie w końcu w tym zadaniu siódmym B.2

?
26 mar 18:24
Saizou :
ogólnie jeśli mamy np.
sin(315)=sin(270+45)= ustalamy znak sin(315), jest on w 4 cw. a tam sinus jest ujemny, zatem
będzie=[N−]]cos(45), bo mamy wielokrotność nieparzystą 90 stopni, a gdy tak jest to zmieniamy
na kofunkcję, czyli sinus na cosinus, a cosinus na sinus, tangens na cotangens i na odwrót.
III ćw. a w niej cosinus ujemny
np. cos(240)=cos(180+60)=−cos60, mamy parzystą wielokrotność 90 wiec zostaje cosinus
Oblicz jeszcze kilka przykładów np.
sin(135)
cos(150)
cos(300)
26 mar 18:27
kleszcz: No tak, to wiem o co chodzi
sin135=sin(90+45)=cos45.
Na maturze podstawowej wymyślili tylko do 180 stopni.

.
Ale wracając do zadania 7 tam wychodzi odpowiedź B.2?
26 mar 18:31
Saizou : tak
26 mar 18:37
kleszcz: W zadaniu 6, wychodzi D.?
26 mar 18:49
Saizou :
26 mar 18:51
kleszcz: Jeśli chodzi o zadanie 8 to liczę ze wzoru połowę boku 2b
potem połowę boku 2a
i k liczę z twierdzenia pitagorasa i dalej z podobieństwa?
26 mar 19:05
Jakub: pomożecie w takim zadanku ? Wartość kapitału K0 zainwestowanego w lokatę terminową po t latach
można wyrazić wzorem k=k0*1,04t. Wartość kapitału podwoi się po:?
26 mar 19:13
Jakub: pomożecie w takim zadanku ? Wartość kapitału K0 zainwestowanego w lokatę terminową po t latach
można wyrazić wzorem k=k0*1,04t. Wartość kapitału podwoi się po:?
26 mar 19:13