Oblicz
Damian:Boki trójkąta ABC mają dlugosci:
|AB|=4
|BC|=√3
|AC|=3
a)Oblicz cos(∡bac)
b)Oblicz pole P trojkąta ABC
c) Oblicz dlugość odcinka łączącego wierzcholek C z środkiem boku AB
a)
√3=32+42−2*3*4*cosα
3=9+16−24cosα
24cosα=22
11
cosα=
12
1
b) P=
*ah
2
1
√3
P=
*4*
2
2
P=√3
c) A wierzcholek mozna policzyc z tw.pitagorasa?
27 mar 15:26
Damian:Niestety w podpunkcie c) niemozna policzyc tego z tw pitagorasa bo nie powstanie trojkat
prostokatny. Z twierdzenia cosinusow mozna?
11
cosα=
12
11
|CD|2=32+42−2*3*4*cos
12
27 mar 15:50
pigor: ... , z ΔADC i tw. cosinusów:
CD2=32+22−2*3*2*cos(BAC)=13−12*1112=13−11=2 ⇒|CD|=√2 .