Funkcje, logarytmy
Szymon69: Wyznacz zbiór tych argumentów, dla których funkcja f określona wzorem
f(x)=log
23x+log
3x+log
1/3x przyjmuje wartości z przedziału <6,10>.
Masakra z tym zadaniem.....proszę o pomoc
26 mar 18:33
===:
f(x)=log
3x*(log
3x+1)+log
1/3x
| | log3x | |
f(x)=log3x*(log3x+1)+ |
| =log3x*(log3x+1−1)=log32x |
| | log31/3 | |
albo zauważ, że
| | log3x | |
log3x+log1/3x=log3x+ |
| =0 |
| | log31/3 | |
dalej sam
26 mar 19:13
Szymon69: do tego tez doszedłem tylko co z tym...wychodzi 0?
26 mar 19:18
Szymon69: do tego tez doszedłem tylko co z tym...wychodzi 0?
26 mar 19:19
===:
co zero

? dwa ostatnie składniki dają zero
czyli
f(x)=log
32x
26 mar 19:26
Szymon69: no ok ale co z tym dalej zrobić ? 6≤log32x≤10 ?
26 mar 19:45
26 mar 20:28
ax:
... bzdura Panie Raf131
tam jest log32x czyli log3x*log3x a nie log2x2 czyli 2log3x
27 mar 09:56
Raf131:
faktycznie bzdura


6 ≤ (log
3 x)
2 ≤ 10, x>0
Warunek 1.
(log
3 x)
2 − (
√6)
2 ≥ 0
(log
3 x −
√6)(log
3 x +
√6) ≥ 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| ⎧ | log3 x − √6 ≥ 0 | |
| ⎩ | log3 x + √6 ≥ 0 |
|
lub
| ⎧ | log3 x − √6 ≤ 0 | |
| ⎩ | log3 x + √6 ≤ 0 |
|
| ⎧ | log3 x ≥ √6 | |
| ⎩ | log3 x ≥ − √6 |
|
lub
| ⎧ | log3 x ≤ √6 | |
| ⎩ | log3 x ≤ −√6 |
|
| ⎧ | log3 x ≥ log3 3√6 | |
| ⎩ | log3 x ≥ log3 3−√6 |
|
lub
| ⎧ | log3 x ≤ log3 3√6 | |
| ⎩ | log3 x ≤ log3 3−√6 |
|
lub
uwzględniając x>0 mamy dla pierwszego warunku x≥3
√6 lub 0 < x ≤ 3
−√6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Warunek 2.
(log
3 x)
2 − (
√10)
2 ≤ 0
(log
3 x −
√10)(log
3 x +
√10) ≤ 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| ⎧ | log3 x − √10 ≥ 0 | |
| ⎩ | log3 x + √10 < 0 |
|
lub
| ⎧ | log3 x − √10 < 0 | |
| ⎩ | log3 x + √10 ≥ 0 |
|
| ⎧ | log3 x ≥ √10 | |
| ⎩ | log3 x < −√10 |
|
lub
| ⎧ | log3 x < √10 | |
| ⎩ | log3 x ≥ −√10 |
|
| ⎧ | log3 x ≥ log3 3√10 | |
| ⎩ | log3 x < log3 3−√10 |
|
lub
| ⎧ | log3 x < log3 3√10 | |
| ⎩ | log3 x ≥ log3 3−√10 |
|
lub
uwzględniając x>0 dla drugiego warunku mamy 3
−√10 ≤ x ≤ 3
√10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ostatecznie x∊(3
−√10; 3
−√6)∪(3
√6; 3
√10)
27 mar 13:10
Raf131:
a nawiasy domknięte
27 mar 13:14