Geometria analityczna
Matura2015: Okręgi x2+y2=9 i (x−3)2+(y−3)2=4 przecinają się w punktach P i Q. Oblicz sumę odległości
punktów P i Q od początku układu współrzędnych. Próbowałam układem równań i mi źle wyszło,
zastanawiam się czy nie ma jakiejś "krótszej" drogi Pomocy
26 mar 20:23
Mila:

Okręgi x
2+y
2=3
2 i (x−3)
2+(y−3)
2=2
2
Dla orientacji rysuję okręgi w ukł. wsp.
Punkty P i Q leżą na okręgu o środku (0,0) i promieniu r=3 to ich odległość |OP|=3 i |OQ|=3
Suma odległości wynosi 3+3=6
Nie ma potrzeby liczyć wsp. punktów przecięcia , ale też wyjdzie to samo.
26 mar 20:43
Janek191:

x
2 + y
2 = 9
r
1 = 3
(x − 3)
2 + ( y − 3)
2 = 4
d = r
1 + r
1 = 2*3 = 6
==================
26 mar 20:43