matematykaszkolna.pl
tekstowe maggiewild: Wartość prędkości średniej obliczamy jako iloraz drogi i czasu, w którym ta droga została przebyta. Samochód przejechał z miejscowości A do miejscowości C przez miejscowość B , która znajduje się w 14 drogi z A do C . Wartość prędkości średniej samochodu na trasie z A do B była równa 80 km/h, a na trasie z B do C – 60 km/h. Oblicz wartość prędkości średniej samochodu na całej trasie z A do C . Może mi ktoś wytłumaczyć to zadanie krok po kroku? Jest za 2 pkt ale zadań tekstowych nigdy nie pojmę...
27 mar 00:26
Marek216: Takie zadania są tylko z pozoru trudne. Warto sobie narysować 3 współliniowe punkty ABC i zaznaczyć na odcinkach z A do B 1/4 s, a z B do c 3/4s. Masz wzór v=s/t . Teraz warto przeanalizować wzór: mianowicie żeby obliczyć Vśr całości trasy potrzebujesz długości drogi i czasu do przejechania całej trasy. Długość czasu to suma t1 i t2 (czyli czasu na odcinku AB i BC) a długość całej trasy wynosi 1/4 s + 3/4 s czyli s. Jak nie wiesz co dalej robić to najlepiej zapisac to co masz podane : 80 =(1/4s)/t1 i 60 = (3/4s)/t2. Jak widzisz można wyznaczyć t 1 i t2 za pomocą s (ta sama niewiadoma w pierwszym i 2. odcinku tylko w innym stosunku). Czyli mamy t1=s/320 i t2=s/80 . Teraz pora na wzór dla prędkości średniej całego odcinka. Vśr=s/(s/320+s/80) s − wyzeruje ci się a po sprowadzeniu ułamków w mianowniku do wsp. mianownika otrzymasz: Vśr=1/(5/320) = 320/5 = 64 [km/h] NA początku można napisac założenia dla t i v ( że sa większe od zera) ale w tym zadaniu to nie ma znaczenia bo nie występuje tutaj równanie kwardratowe i ewentualne wykluczanie ujemnych wyników.
27 mar 11:03
AS: Przecież to zadanie było już wałkowane i to niedawno. Poszukaj na poprzednich postach.
27 mar 11:25
Marek216: Teraz jak już rozwiązałem to naprawdę ma co wałkować, nie chcesz pomóc to się nie wypowiadaj. Korona mi z głowy nie spadła, że próbowałem to wytłumaczyć.
27 mar 11:52