tekstowe
maggiewild: Wartość prędkości średniej obliczamy jako iloraz drogi i czasu, w którym ta droga została
przebyta. Samochód przejechał z miejscowości A do miejscowości C przez miejscowość B , która
znajduje się w 14 drogi z A do C . Wartość prędkości średniej samochodu na trasie z A
do B była równa 80 km/h, a na trasie z B do C – 60 km/h. Oblicz wartość prędkości średniej
samochodu na całej trasie z A do C .
Może mi ktoś wytłumaczyć to zadanie krok po kroku? Jest za 2 pkt ale zadań tekstowych nigdy nie
pojmę...
27 mar 00:26
Marek216: Takie zadania są tylko z pozoru trudne. Warto sobie narysować 3 współliniowe punkty ABC i
zaznaczyć na odcinkach z A do B 1/4 s, a z B do c 3/4s. Masz wzór v=s/t . Teraz warto
przeanalizować wzór: mianowicie żeby obliczyć Vśr całości trasy potrzebujesz długości drogi i
czasu do przejechania całej trasy. Długość czasu to suma t1 i t2 (czyli czasu na odcinku AB i
BC) a długość całej trasy wynosi 1/4 s + 3/4 s czyli s.
Jak nie wiesz co dalej robić to najlepiej zapisac to co masz podane : 80 =(1/4s)/t1 i
60 = (3/4s)/t2. Jak widzisz można wyznaczyć t 1 i t2 za pomocą s (ta sama niewiadoma w
pierwszym i 2. odcinku tylko w innym stosunku).
Czyli mamy t1=s/320 i t2=s/80 . Teraz pora na wzór dla prędkości średniej całego odcinka.
Vśr=s/(s/320+s/80)
s − wyzeruje ci się a po sprowadzeniu ułamków w mianowniku do wsp. mianownika otrzymasz:
Vśr=1/(5/320) = 320/5 = 64 [km/h]
NA początku można napisac założenia dla t i v ( że sa większe od zera) ale w tym zadaniu to nie
ma znaczenia bo nie występuje tutaj równanie kwardratowe i ewentualne wykluczanie ujemnych
wyników.
27 mar 11:03
AS: Przecież to zadanie było już wałkowane i to niedawno.
Poszukaj na poprzednich postach.
27 mar 11:25
Marek216: Teraz jak już rozwiązałem to naprawdę ma co wałkować, nie chcesz pomóc to się nie wypowiadaj.
Korona mi z głowy nie spadła, że próbowałem to wytłumaczyć.
27 mar 11:52