25 mar 19:38
PW: 495° = 360°+90°+45° = 5·90°+45°
i stosować wzór redukcyjny.
25 mar 20:09
prosta:
ctg(−495o)=ctg(−135o)=ctg45o=1
25 mar 20:21
prosta:
PW jak potraktować 5·90° ?
25 mar 20:23
PW: Brutalnie, ale zgodnie z regułami walki.
25 mar 20:27
Antek: A co to znaczy rozpisac?
czy istnieje takie dzialanie matematyczne ?
25 mar 22:14
prosta :
są gdzieś te reguły dla wielokrotności 90
o ? Nie znam ich
27 mar 15:11
Marek216: Nie trudno to sobie wyobrazić. Najbezpieczniej jest usunąć pełne 360 stopni i jego
wielokrotności. Później już tylko stosujesz wzory redukcyjne dla kątow miejszych od 360 stopni
27 mar 15:26
Marek216: np. sin (5*90) = sin (360 + 90)=sin(90)=1
27 mar 15:28
Damian: ctg495=ctg(360+135)= −ctg135 → ctg w ćwiartce II przyjmuje wartosci dodatnie dlatego nastepuje
zmiana znaku
ctg(1*90+45)=tg45=1 →(1*90 − zachodzi wtedy kofunkcja bo funkcja jest nieparzysta)
Moze tak Ci bedzie latwiej to zrozumiec
27 mar 15:30
Damian: TFU... Oczywiscie przyjmuje wartosci ujemne
27 mar 15:33
Marek216: W sumie tak najprościej mówiąc to wozry redukujesz tak jak dla kąta 0 −90 jak odejmmując od
niego wielokrotność 360 otrzymasz wynik mniejszy od 90 dak samo z redukcją jak la 2 ćwairtki
jak odejmiesz od kąta wielokrotność 360 i zostanie kąt .> 90 i mniejszy od 180 to stosujesz
redukcje tak jak dla 2 ćwiartki i tak dalej.
27 mar 15:37
prosta : oki ...dziękuję
27 mar 16:20
PW: Jest reguła (parzysta lub nieparzysta wielokrotność kata prostego powoduje pozostawienie tej
samej funkcji albo zamianę na "kofunkcję") − nie znacie tego?
27 mar 16:54
Marek216: Mój sposób jest dobry, czasami warto rozumieć pewne rzeczy po swojemu.
27 mar 17:16
agatixa: jak wyznaczyć R ze wzoru na objętość kuli?
27 mar 17:45
Marek216: hah dlaczego pytasz w tym poście ?
27 mar 17:51