stereometria
piotr:
wie ktoś jak to zrobić?
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 2,a jego pole powierzchni całkowitej
jest równe 36. Oblicz wysokość tego graniastosłupa, jeżeli jego podstawą jest trójkąt.
27 mar 16:29
Kret:
ja wiem
27 mar 16:36
piotr: Można pomóc ?
Pole podstawy wyjdzie √3
Pole boczne zrobiłem Pb=3*2*h=6h
i teraz podstawię
Pc=2*Pp+Pb
36=2*√3+6h
36=2√3+6h
jak to dalej wyliczyć ?
27 mar 16:40
piotr: ?
27 mar 16:52
kleszcz: h=36−2√36 tak mi się wydaje
27 mar 16:52
kleszcz: aha i to chyba będzie 6−√33
27 mar 16:55
piotr: a jak doszyłeś do tej pierwszej postać ?
27 mar 16:58
Marek216: Nie trzeba tutaj żadnej filozofi Pc= Pp +Pb Pp to pole trójkąta równobocznego, a Pb to 3*(h*2)
i wyznaczasz h
27 mar 16:58
Marek216: 4√3/2+3*(h+2) = 36 i wyznaczasz h
27 mar 17:00
Marek216: tam zamiast + w nawiasie jest razy *
27 mar 17:01
piotr: 4√3/2+3*(h+2) = 36 a to skąd się wzięło?
27 mar 17:03
kleszcz: hehe Marek się po prostu rypnął, a tak się ze mnie śmiał że wstawiam łatwe zadanie przecież to
nie
jest ostrosłup, tylko graniastosłup...
27 mar 17:04
kleszcz: 36=2√3+6h, przenosisz:
i masz 36−2√3=6h/6
27 mar 17:05
Marek216: Gdzie się kurwa rypnąłem 4√3/2 to jest zawarcie pola 2 podstaw gamoniu ?
27 mar 17:06
piotr: a nie może byc tak że
−6h=−36+2√3
ze zmianą znaku?
27 mar 17:07
kleszcz: Dobra nie wiem ale Pc=2Pp+Pb.
27 mar 17:07
Marek216: Nie kombinuj h zostaje po lewej reszta na prawo dzielisz przez 6 i święto.
27 mar 17:07
kleszcz: piotr, ale czemu −6h
36=2√3+6h przenosisz 2√3 na lewą stronę równania przy 6h nie zmieni się znak, ponieważ go
nie przenosisz więc zostaję 6h(+6h)
27 mar 17:09
Marek216: Pp to może być pole podstawy lub pole podstaw.
27 mar 17:10
kleszcz: aha ok, nawet tego akurat nie wiedziałem, że to może być pole podstaw.
27 mar 17:11
piotr: dobra juz wiem co i jak .
27 mar 17:11
kleszcz: Tak samo znak przy 36 się nie zmieni bo go nie przenosiliśmy.
27 mar 17:12
Marek216: Jak masz Pb to zawiera 3 boki tak ? To tak samo może być z Pp
27 mar 17:13
piotr: a to zadanie wiecie jak zrobic ?
Oblicz długość przekątnej sześcianu i jego objętość jeśli przekątna podstawy tego sześcianu
jest o 1 dłuższa od jego krawędzi
27 mar 18:23
piotr: ?
27 mar 18:51